Cititul este cea mai importantă abilitate pe care un copil o poate deprinde. Indiferent de domeniul pe care acesta vrea să-l urmeze în viață, cititul este esențial. Diverse studii au demonstrat că un cititor frecvent are de obicei o capacitate mai mare de înțelegere și de învățare, dar și o abilitate mai mare de comunicare a cunoștințelor sale. În plus, elevii care citesc frecvent, indiferent de ce anume citesc, tind să obțină note mai mari în toate domeniile la școală și se bucură de un succes mai mare la facultate. De obicei, fetele par să fie mai înclinate să citească, pe când la băieți, cititul reprezintă o adevărată provocare.
De ce citesc băieții mai puțin decât fetele?
Sunt mai multe motive pentru care băieții citesc mai puțin decât fetele. Iată care ar putea fi câteva dintre ele:
- Băieții pot vedea cititul ca o activitate pasivă și, prin urmare, plictisitoare. Băieții au nevoie de mai multă adrenalină, de acțiune, de ceva care să le ofere satisfacții imediate.
- Băieții nu au un model de gen masculin care să citească. În majoritatea cazurilor, bibliotecarii, profesorii de română sunt femei. În plus de asta, când sunt mici, mama este cea care le citește.
- Mediul în care cresc băieții nu este unul propice cititului și, nu de puține ori, băieții sunt încurajați spre alte activități, ”mai bărbătești”. De multe ori, băieții care citesc sunt considerați tocilari și pot fi luați peste picior de anumiți colegi de școală.
- Școala și părinții deopotrivă le impun să citească multe cărți care nu sunt pe gustul lor. De obicei, cărțile pe care trebuie să le citească la școală sunt povești clasice, în care băieții nu se regăsesc. Ca să fie atrași de citit, băieții au nevoie de cărți care să fie pe gustul lor. Nu trebuie neapărat să citească doar ”cărți cu greutate”, cărți serioase și de cultură generală. Este ok să primească recomandări, însă nu este ok să fie obligați să citească cărți pe care nu le înțeleg. Iar acest lucru este valabil și pentru fete, bineînțeles.
- Apariția jocurilor video. Înainte de apariția jocurilor pe calculator, cititul era singura activitate mai interesantă pe care o puteai avea în casă. Însă, odată ce au apărut jocurile video, băieții și-au pierdut aproape total interesul pentru citit.
Părerea noastră este că băieții se pot transforma în cititori înrăiți dacă găsesc cărțile potrivite. Iată 12 cărți perfecte pentru băieții de 10-12 ani!
Cărți băieți 10-12 ani: titluri pe care este greu să le lași din mână
Paradisul lui Mimi și Tibi, de Ioan Antoci
Aceasta este o carte ce tratează un subiect extrem de actual, și anume dependența de jocuri video. Mimi, prințesa războinică și Tibi, vânătorul de monștri sunt doi frați de 6 și 9 ani care își petrec mai tot timpul pe calculator, omorând monștri. Într-o zi oarecare, viața lor ia o turnură deosebită: sunt atacați de monștri ieșiți din calculator gata să se răzbune.
Paradisul lui Mimi și Tibi este o carte foarte drăguță, care se citește ușor și, pe care o recomand copiilor de la 8-9 ani în sus. Puteți citi recenzia în acest articol.
Anul lui Billy Miller PB, de Kevin Henkes
Billy Miller tocmai a început clasa a doua și are mari emoții. El își face probleme din orice: se întreabă dacă este suficient de deștept, dacă poate să stea treaz o noapte întreagă sau dacă poate să învețe pe de rost poezia pentru serbare. Zilele din anul lui Billy Miller sunt pline de evenimente, unele mai frumoase și unele mai grele, dar toate sunt pline de farmec. Aceasta este o carte amuzantă despre problemele cu care se confruntă băieții de clasa primară, o carte absolut delicioasă pe care o recomandăm cu mare drag.
Aventurile Căpitanului Underpants, de Dav Pilkey
O carte super amuzantă și super ușor de citit. George și Harold sunt pasionați de benzi desenate și reușesc să dea naștere celui mai grozav supererou din istoria școlii lor: Căpitanul Underpants. Acest erou are o armă secretă mai puțin obișnuită, și anume elasticul de la chiloți. La un moment dat, toate lucrurile scapă de sub control. Căpitanul Underpants iese din paginile benzii desenate și prinde viață, iar identitatea lui este atât de secretă, încât nici el nu mai știe cine este. Textul este foarte amuzant, o să vă distrați de minune.
Jim Năsturel și Lukas, mecanicul de locomotivă, de Michael Ende
Acesta este un roman plin de fantezie și cu foarte mult umor. Jim Năsturel ajunge pe minuscula insula Lummerland (cu o populație de doar patru locuitori) prin intermediul unui pachet misterios. Însă, din cauza „aglomerației“ din mica lor țară, mecanicul Lukas trebuie să-l ducă pe Jim departe de această insulă. La cârma fantasticei sale locomotive Emma, cei doi pornesc într-o călătorie prin ținuturi bizare unde întâlnesc personaje memorabile: Uriașul Parelnic, dragonul-pe-jumătate sau bonzii de la castelul din Mandala, care se aruncă pe burtă ori de câte ori își salută suveranul.
O carte super amuzantă care s-a bucurat de un succes foarte mare, fiind și ecranizată.
Năzdrăvăniile lui Gian Burrasca, de Vamba
Gian Burrasca nu poate sta locului. Îi vin întotdeauna idei trăsnite și n-are odihnă până nu le pune în practică. Dar nu toți îi apreciază inventivitatea. Lucrurile scapă de sub control și, după o ultimă mare boacănă, părinții decid să-l trimită pe Gian la internat. Acolo băiatul trebuie să primească o educație austeră, dar năzdrăvăniile lui Gian nu iau sfârșit nici acolo.
Extraordinara educație a lui Nicholas Benedict, de Trenton Lee Stewart
Înainte de a exista o Misterioasă Societate Benedict, a fost doar un băiețel pe nume Nicholas Benedict. La doar 9 ani, băiețelul acesta acceptă provocări extraordinare, găsește soluții spectaculoase pentru situații extreme și construiește planuri îndrăznețe. Prima lui mare aventură îl va aduce în ipostaza de a schimba viața orfanilor de la Casa Rotschild! Cum reușește asta, vă lăsăm pe voi să descoperiți.
În stilul său caracteristic, Lee Stewart ține cititorul în suspans, îi oferă multă acțiune și aventură, dar îl face să se gândească și la lucruri serioase.
Mecanopolis. Aventurile lui Oliver Rock în Lumea de Sub Camion, de Flavius Ardelean
Vânătorii de comori, de James Patterson
Bick, Beck, Tommy și Storm, copiii familiei Kidd, au crescut călătorind în jurul lumii, făcând scufundări la mare adâncime. Ei îi ajutau pe părinții lor, doi vânători de comori celebri, să scoată la suprafață monede și lingouri de aur, bijuterii, arme și alte obiecte neprețuite de pe epavele scufundate în ocean. După ce soții Kidd dispar în împrejurări misterioase, cei patru frați se trezesc în căutarea celei mai însemnate comori din viața lor. Ei vor lupta împreună împotriva unor pirați periculoși și a unui rival fără scrupule. Totodată, vor fi nevoiți să dezlege misterul dispariției părinților lor.
Neadaptații magici, de Neil Patrick Harris
Carter este un băiat care duce o viață dificilă. Părinții lui au dispărut cu ceva timp în urmă, iar unchiul său îl folosește pentru a fura de la oameni. Carter își face trucurile de magie, iar unchiul său fură de la spectatori. Asta până într-o zi când Carter nu mai suportă și fuge de unchiul său. Ajunge într-un parc de distracții condus de un om malefic și acolo își va folosi cunoștințele de magie pentru a-i salva pe locuitorii orașului din mâinile ticăloșilor. Își face noi prieteni și împreună vor trece printr-o aventură de neuitat.
O poveste plină de acțiune, trucuri magice și personaje curajoase.
Adevărul despre marțieni, de Melissa Savage
Mylo și prietenii săi pleacă să cerceteze rămășițele unei farfurii zburătoare care s-a prăbușit aproape de Roswell, în New Mexico. Până atunci, el credea că marțienii există doar în benzile desenate cu supereroi. Când din interiorul navei aude strigătul de ajutor al unei ființe extraterestre, Mylo decide că trebuie să fie la fel de curajos precum fratele său, răpus de o boală gravă cu un an înainte. Lucrurile pe care le descoperă de-a lungul acestei aventuri îi întăresc încrederea că prietenia este cel mai important lucru din univers.
Băiețelul de 1000 de ani, de Ross Welford
Crezi că nemurirea te va scăpa de probleme? Atunci citește povestea lui Alfie Monk, un adolescent care are nu mai puțin de 1.000 de ani. Nimeni nu-l crede și, aparent, nimeni nu-l înțelege. Atunci când întreaga lume a lui Alfie se prăbușește în foc, el găsește forța de a se îmbarca într-o misiune uluitoare. Așa începe aventura incredibilă a lui Alfie în care băiatul își va îndeplini cele mai mari dorințe: să-și facă prieteni și să se simtă la fel ca un băiat obișnuit.
Adevărul lui Mason Buttle
Această carte, chiar dacă nu este plină de acțiune și suspans, este o carte frumoasă, emoționantă, care-și va găsi locul în inima băieților. Citește mai multe despre ea în această recenzie.
Citește și: 5 cărți pentru băieți -de la cel mai mic la cel mai mare și Cărți pentru băieți de 7-9 ani
Lectură plăcută!
[…] 12 cărți perfecte pentru băieții de 10-12 ani […]