Publicat pentru prima dată în 1946 în Marea Britanie, Căluțul alb a câștigat Medalia Carnegie pentru „cea mai bună carte pentru copii“. De atunci, volumul a fost tradus în numeroase limbi și ecranizat într-un serial de televiziune și un film pentru marele ecran. Celebra J.K. Rowling a declarat că aceasta este cartea ei de copii preferată, fiind și una din sursele ei de inspirație pentru seria Harry Potter.
Despre ce este vorba
Este anul 1842 și Maria Merryweather, rămasă orfană, a trebuit să părăsească Londra și să plece să locuiască la țară împreună cu un văr îndepărtat al său care deține un conac foarte frumos undeva în vestul Angliei. Maria nu este deloc încântată de această situație, însă când ajunge pe Tărâmul Lunii simte că aici este casa ei, locul unde vrea să-și petreacă viața de-acum înainte.
Nu trece mult timp și Maria descoperă că proprietatea este învăluită în mister. În castel nu a mai pus piciorul nici o femeie timp de 20 de ani. De asemenea, animalele pe care le găsește în casă nu sunt ceea ce par a fi, iar băiatul imaginar pe care ea l-a întâlnit în vis la Londra este de fapt un băiat real. Se pare că tărâmul este vrăjit de un vechi blestem și doar ea îl poate salva. Pentru asta va avea nevoie de ajutorul animalelor fermecate pe care le va cunoaște, dar și de curaj și determinare.
Ce cred eu despre Căluțul alb
Mi-au plăcut foarte mult descrierile din carte. Atât camerele, castelul, cât și ale împrejurimile sunt atât de bine prezentate încât parcă le vezi pe toate în fața ochilor. Într-adevăr scriitoarea a reușit să creeze imaginea unui tărâm fermecat și să adauge magie poveștii. Înțeleg de ce J.K.Rowling a îndrăgit cartea când era mică. Tărâmul Lunii i-a făcut imaginația să zburde și să creeze la maturitate minunea Harry Potter.
Revenind la Căluțul alb, atmosfera creată este una specială, o atmosferă care-ți dă o senzație de bine. Dar, ca în orice basm, nu putea lipsi și partea întunecată cu care binele va trebui să lupte. Lupta propriu-zisă nu este însă foarte dură, iar răul nu are nici o șansă în fața binelui. Oamenii întunecați capitulează foarte repede în fața fetei curajoase și totul se termină cu bine, exact ca în povești.
Nu pot spune că aventurile prin care trece Maria sunt atât de captivante. Însă marele plus al acestei cărți sunt descrierile și atmosfera creată. Nu sunt de acord cu anumite aspecte prezente în carte (Mariei i se cere să nu fie curioasă, să fie la locul ei. De asemenea Maria se căsătorește la o vârstă prea înaintată), însă dacă mă gândesc că povestea este plasată în secolul XVIII, atunci toate aceste aspecte au sens. Ele trebuie luate ca o lecție de istorie!
Ca și concluzie, Căluțul alb este o carte care merită citită. E un basm clasic pentru cine iubește acest gen. Dar dacă ați citit Harry Potter și vă așteptați să fie și cartea la fel, atunci mi-e teamă că veți fi dezamăgiți!
Căluțul alb este potrivită copiilor de 12 ani și poate fi găsită pe libris.ro. Descoperă în acest articol și alte titluri de cărți potrivite acestei vârste.
[…] Dacă vreți mai multe detalii despre carte, aici găsiți recenzia. […]