”Deșteaptă-te, române și mai citește și tu o carte!” -așa ar trebui să înceapă imnul nostru național! Nu că aș avea ceva cu cel imnul oficial, să nu mă înțelegeți greșit, Doamne ferește, nu mă pun eu cu Traian și cu sângele de roman, dar mă gândesc că e mai pacifist să îndemnăm oamenii să citească în loc să pornească la bătălii din care nu se știe exact cine și dacă iese cineva câștigător! Cred că, dacă am citi cu toții un pic mai mult și mai des decât o facem acum, cu siguranță am ieși mai câștigați și un strop mai liberi decât suntem acum.
Așa că, ce-ți doresc eu ție, dulce Românie, pe lângă sănătate, că-i mai bună decât toate (așa mi-a spus mama când eram mică și mi-a intrat bine în cap), îți doresc să-ți faci timp să răsfoiești o carte din când în când (nu din gând în gând, atenție!) și să-ți înveți copiii de mici (că le intră mai bine în cap, vezi mai sus) să citească! Să-i înveți că adevărata libertate o vor găsi citind, nu luptând cu tancurile și că, în loc de o armată militară avem nevoie de o armată de biblioteci și librării!!!
Avem nevoie de cărți ca de apă și avem nevoie de autori români ca sarea în bucate. Părerea mea este că avem și cărți, avem și scriitori români, deci e cazul să ne punem pe treabă! Vă prezint azi câțiva scriitori pentru copii care scriu bine, chiar foarte bine și pe care e musai să le avem în bibliotecă!
Sânziana Popescu
Sînziana Popescu este o povestitoare adevărată, nici nu simți cum trece timpul când citești poveștile ei. Are o experiență a scrisului foarte mare și asta se simte în cărțile ei. A scris pentru copiii mai mari (seria Andilandi), dar nu i-a uitat nici pe prichindei, dăruindu-le și lor povești minunate, pline de emoție și de mesaje pozitive (Pentru Petrică, iepurașul meu cu ochii roșii, Mașinuța curcubeu, Teatru pentru prichindei: mari, mici și mititei, Domnul de ciocolată). Puteți găsi câteva din poveștile Sînzianei pe site-ul LiterNet.ro , dar și pe blogul andilandi.ro. Sînziana merită toată atenția și respectul nostru pentru că face ceva ce foarte foarte foarte puțini scriitori români fac (ca să nu zic aproape nici unul), și anume reînvie mitologia românilor, dar într-o manieră atât de pozitivă, de emoționantă, încât ți-e mai mare dragul să citești de Iele, Sînziene, Strigoi, Balauri etc. Cu Sînziana alături, basmele românești nu mai sunt înfricoșătoare, ci încântătoare! De Sînziana o să tot auziți pe blogul nostru pentru că ne place tare mult!
Victoria Pătrașcu
Victoria Pătrașcu te face să iubești poveștile pentru că ea este o iubitoare de povești și asta se vede, se transmite în textul său. Cărțile ei sunt istorioare scurte, frumoase, sensibile și pline de învățăminte. Victoria știe exact când textul are nevoie de dialog, apoi de o mică și fermecătoare descriere (atât cât trebuie, nu te plictisește cu detalii), în așa fel încât să-i țină pe copii conectați tot timpul. Poveștile sunt perfecte pentru o lectură cu voce tare (am citit din povestioarele sale atât copiilor mei, cât și la atelierul Căsuța cu povești) și îmi plac pentru că tratează subiecte cotidiene actuale într-o manieră extrem de plăcută. Stejarul pitic, cel mai bun tătic, Ziua în care a fugit somnul sau Ooooooo poveste de iubire sunt cărți de care copiii vor fi foarte încântați.
Lavinia Braniște
Lavinia Braniște este cunoscută pentru textele sale de proză scurtă. Are un stil tranșant, direct și reușește foarte bine să descrie mai toate tipologiile umane, prin diverse întâmplări cotidiene. De curând a început să scrie și pentru copii și bine face. Cele două volume din seria Rostogol, Rostogol merge acasă și Rostogol păzește pepenii sunt foarte simpatice și merită toată atenția noastră. Laviniei îi place acțiunea, e mult dialog în poveștile sale (ceea ce e pe gustul copiilor), ritmul e alert, nu te lasă să te plictisești deloc. Lavinia nu se încurcă cu descrieri sau cu sentimentalisme, e hotărâtă și obține într-un final un ”produs” amuzant și original. Ne place Lavinia și o s-o urmărim îndeaproape!
Adina Rosetti
Adina Rosetti are foarte multă imaginație, îi place să se joace și să construiască personaje interesante din ce nu te aștepți. Cărțile sale te fac să vezi lumea cu alți ochi, te invită să visezi, să-ți imaginezi, să creezi. Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul și De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură sunt două cărți minunate, care ne reamintesc cât de important este să intri în lumea copiilor tăi, să le satisfaci curiozitatea prin joc și creativitate.
Lista nu se termină aici, scriitori precum Adina Popescu ( O istorie secretă a Țării Vampirilor) , Alex Moldovan (Olguța și un bunic de milioane), Radu Țuculescu (Ina și ariciul Pit) ne demonstrează că literatura română pentru copii este pe mâini bune.
La mulți ani, România, lectură plăcută!
Ana says
Elena Vizir – ar mai putea fi adaugata la lista. Este o scriitoare cu un stil deosebit ❤️