Anul de grație este o poveste întunecată, sângeroasă, terifiantă, dar deosebit de frumoasă. Este o carte care-ți va rămâne în suflet și în minte mult timp după ce o citești. Îți atinge puncte sensibile, te înfioară și te înfurie, dar te face să te îndrăgostești iremediabil de ea.
Despre ce este vorba în Anul de grație?
În ținutul Garner, femeile sunt însemnate la naștere cu sigiliul tatălui lor. Bărbații le stabilesc soarta și iau toate deciziile în locul lor. Singurul rol al femeilor este de a fi soții bune și de a vedea de gospodărie. La 16 ani, înainte de a fi cedate spre măritiș unor băieți eligibili, fetele sunt izgonite undeva departe pentru a scăpa de așa-zisa lor magie.
Se crede că, la acea vârstă, fetele au puterea să ademenească bărbații și să facă femeile să înnebunească de gelozie. Pielea lor emite un afrodiziac puternic, esența potentă a tinereții. Din acest motiv, ele sunt trimise să-și elibereze magia în sălbăticie și să se întoarcă purificate, gata de măritiș. Totuși, nu toate se întorc în viață. De ce, ce se întâmplă în anul de grație, nimeni nu știe pentru că nimeni nu vorbește despre el.
La 16 ani, Tierney James își dorește o schimbare. Visează la o societate în care femeile să fie mai libere și mai independente și să nu mai fie atât de aspre unele cu celelalte. Totuși, când ajunge și ea în anul de grație, își dă seama că primejdia cea mai mare sunt chiar fetele alături de care își va petrece zilele în sălbăticie.
De ce o recomand?
Anul de grație este o combinație perfectă între un basm întunecat, descrierea unei realități crude și o poveste feministă. Este o carte curajoasă, inteligentă și deosebit de bine scrisă, pe care toate adolescentele și femeile ar trebui s-o citească. Iată DE CE:
- Le învață pe fete și femei să fie mai unite, mai binevoitoare și mai înțelegătoare unele cu celelalte. Gelozia, invidia, competiția, rușinea și teama le pot face să se întoarcă una împotriva celeilalte, iar acest lucru poate fi nimicitor. În schimb, relațiile unite, blândețea, gesturile mărunte și grija una față de cealaltă pot crea lucruri uimitoare.
- Le transmite că nu trebuie să-și piardă niciodată independența. O femeie trebuie să aibă încredere în puterea și înțelepciunea ei și nu trebuie niciodată să-și piardă identitatea în fața dominației unui bărbat.
- Le reamintește cât de puternice sunt ele de fapt.
Anul de grație este în primul rând o poveste despre supraviețuire. Dar ceea ce impresionează cel mai mult este faptul că, deși este vorba despre femei care se rănesc reciproc, cartea reușește cumva să sărbătorească femeile și să scoată în evidență legăturile profunde dintre ele. Mame și fiice. Surori și prietene. Este o poveste cu adevărat emoționantă, care se citește pe nerăssuflate!
Poți găsi Anul de grație pe libris.ro sau cărturești.ro
Iar dacă îți plac poveștile despre femei curajoase și deștepte, citește acest articol pentru mai multe recomandări de astfel de cărți.
[…] Iar dacă îți plac poveștile cu fete curajoase și atmosferă plină de magie, citește și: Anul de grație, de Kim Liggett – o carte fabuloasă […]