Parisul este întotdeauna o alegere minunată de vacanță, însă dacă nu poți călători acolo din rațiuni financiare, te poți bucura totuși de farmecul acestui oraș citind cărți cu acțiunea în Paris. Un roman bun îți va stârni imaginația și te va face să te simți ca și cum ai fi în Orașul Luminilor. Așadar, aventurează-te pe străzile pitorești din Paris, gustă delicioasele preparate din restaurantele cu stele Michelin și lasă-te fermecat de atmosfera boemă ale cafenelelor pariziene citind aceste cărți captivante!
Eleganța ariciului, de Muriel Barbery
Eleganța ariciului este o carte captivantă și profundă, care abordează teme precum prietenia, iubirea, arta și căutarea sensului vieții. O carte remarcabilă, cu personaje fascinante care te inspiră.
Romanul descrie viața locatarilor dintr-un elegant imobil parizian. Deși persoanele care locuiesc acolo par obișnuiți, ei ascund povești fascinante. În centrul povestirii sunt două personaje principale: o portăreasă discretă și înțeleaptă și o fetiță de 12 ani, inteligentă și sensibilă. Cele două se împrietenesc și încep să vadă dincolo de aparențe. Ascunzându-se în spatele unor false banalități, se dovedesc culte și încep să descopere frumusețea și sensul vieții în lucrurile simple, în mijlocul unei lumi aparent superficiale.
„Acest roman amuzant și emoțional prezintă două dintre personajele mele feminine preferate.“ -Gillian Anderson
Bel-Ami, de Guy de Maupassant
Cu personaje pasionale, un stil narativ fluid și captivant, Bel-Ami este un clasic ce nu trebuie ratat. Scrisă în secolul al XIX-lea, cartea surprinde foarte bine societatea din acea vreme. În plus, ne face să ne dăm seama că, indiferent de secolul în care trăiesc, oamenii rămân la fel.
Ambițios și oportunist, micul funcționar Georges Duroy, fost soldat, se lansează fără ezitare în viața trepidantă a Parisului din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, cunoscând o ascensiune socială uluitoare. De la slujba sa modestă, Duroy evoluează înspre sferele înalte ale societății folosindu-se de principala sa arma: seducția. Se folosește de femeile din viața sa pentru a-și înlesni drumul spre putere și nu se dă în lături de la nimic pentru a obține bogăție și recunoaștere socială. Șantajul, mașinațiunile și lipsa de scrupule fac parte din arsenalul său imbatabil.
La paradisul femeilor, de Emile Zola
La paradisul femeilor nu este doar o carte de dragoste. Povestea este complexă, captivantă și extrem de relevantă și pentru vremurile noastre. Este o carte despre consumerismul secolului XIX, despre nașterea super-magazinelor și efectul pe care acestea îl au asupra afacerilor mici. Problemele etice ale afacerilor mari, constrângerile femeile angajate, manipularea în toate formele sale, acest roman le are pe toate.
Octave Mouret este văduv și proprietarul unui magazin de mătăsuri din Paris denumit ”La paradisul femeilor”. Afacerile sale îi merg foarte bine, iar femeile roiesc în jurul său. Numai Denise Baudu, o tânără de 20 de ani, care se angajează la magazinul lui Octave ca vânzătoare, nu cedează avansurilor sale. Denise îl disprețuiește pe Octave, deoarece nu vede în el decât un comerciant avid de putere. Octave ajunge să se îndrăgostească atât de tare de Denise, încât nimic imensa lui avere nu mai contează dacă nu o poate avea pe fată lângă el. Povestea se termină cu un happy-end, iar cartea este o oportunitate excelentă de a înțelege mai bine societatea sfârșitului de secol XIX.
Apartamentul din Paris, de Lucy Foley
Parisul nu înseamnă doar cafenele, artiști și romance, Orașul Luminilor poate fi și scena unei crime. Dacă ai chef să dezlegi un mister pe străzile Parisului, ia în considerare această carte!
Jess are nevoie de un nou început și pleacă la Paris să petreacă timpul cu fratele ei, Ben. Dar când sosește acolo, fratele său este negăsit. Începe căutarea lui frenetică, însă toți locatarii blocului fratelui său încearcă să-i zădărnicească eforturile. În clădirea veche, superbă, amplasată la umărul 12 pe Rue des Amants din Montmartre, Jess descoperă intrigi înfiorătoare, o grămadă de minciuni, dulapuri pline cu schelete și… pivnițe umede. Toți vecinii sunt suspecți: mondena, amabilul, portăreasa, alcoolicul, fata în pragul colapsului. Toți știu mai multe decât spun!
„Străzile Parisului nu au arătat niciodată mai întunecate, mai opulente sau mai sinistre decât în noul roman fabulos de întortocheat al lui Lucy Foley.” – Ruth Ware, scriitoare
Toți diavolii sunt aici, de Louise Penny
Cu o acțiune alertă, plasată în Paris, Toți diavolii sunt aici este mai mult decât un roman polițist. Pe lângă conspirații, crimă, spionaj, trădări și corupție, romanul ne arată cât de puternice sunt legăturile de familie, prieteniile durabile și nevoia de apartenență. O poveste palpitantă care trebuie s-o adaugi pe lista ta de citit!
Inspectorul-șef Armand Gamache de la Surete du Quebec anchetează un caz în Paris, unde nașul lui, miliardarul Stephen Horowitz, este victima unui atac. O cheie bizară găsită în posesia acestuia îl trimite pe Gamache în cele mai neașteptate locuri – din vârful Turnului Eiffel în hoteluri de lux sau pe urmele unor opere de artă codificate. Descoperă documente și dovezi păstrate zeci de ani de nașul lui, secrete îngrozitoare care pot schimba chiar harta lumii. Curând, întreaga lui familie este prinsă într-o plasă de minciuni și amăgiri. Ca să afle adevărul, Gamache trebuie să hotărască daca poate avea încredere în prieteni și colegi, în instinctele și trecutul său. În familia lui. Pentru că până și în Orașul Luminilor se ascund diavolii.
”Excepțional! O acțiune alertă și o poveste de familie emoționantă.” – Publishers Weekly
Împreună, de Anna Gavalda
Împreună reprezintă o adevărată radiografie a Parisului contemporan. Anna Gavalda este o scriitoare excepțională care îți intră pe sub piele. Scrie despre nimic (a se citi ”viața de zi cu zi”), dar o face atât de bine, încât ți-e greu să-i lași cărțile din mână!
Acțiunea romanului se petrece la Paris, în zilele noastre, în decursul unui an și spune povestea a patru persoane care ajung să trăiască toți sub același acoperiș: un tânăr aristocrat, o tânără pictoriță fără adăpost, o bunică pe punctul să abandoneze lupta cu viața și un chelner lipsit de maniere. Nu există o intrigă anume, însă talentul extraordinar al autoarei de a descrie viețile acestor personaje, fascinează.
Librăreasa din Paris, de Kerri Maher
Librăreasa din Paris spune povestea micii librării din Paris care i-a întâmpinat pe cei mai mari scriitori ai începutului de secol XX. Sub denumirea de Shakespeare and Company, librăria de limba engleză deschisă în Paris de o americancă a strâns în anii 1920-1930 o comunitate cosmopolită, formată din artiști, filozofi și compozitori renumiți. O carte frumoasă, care ne transmite să luptăm pentru ideile și visele noastre.
La Shakespeare and Company vin cei mai mari scriitori ai zilei, Ezra Pound, F. Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway, dar cel pe care Sylvia îl așteaptă mai cu seamă este James Joyce. Scriitorul irlandez nu va întârzia să-i treacă pragul, iar pe cei doi îi va lega o prietenie tumultoasă, țesută în jurul unui imperativ: publicarea controversatului roman Ulise. Când Ulise este interzis în America și Anglia, fragmentele apărute în reviste fiind etichetate drept pornografie, Sylvia decide, să-l publice ea însăși sub egida librăriei sale.
Ochii galbeni ai crocodililor, de Katherine Pancol
O carte amuzantă, fermecătoare, despre iubiri, prietenii, trădări, care te va face deopotrivă să râzi și să plângi .
Când soțul ei, veșnic somer, o părăsește pentru a înființa, împreună cu amanta lui, o fermă de crocodili în Kenya, Josephine se trezește dintr-odată într-o situație destul de dificilă. Mama a două fete, ea trebuie să le asigure un cămin stabil, însă se chinuie cu salariul ei mic de cercetător specializat în istoria medievală. Pe de alta parte, Iris, sora charismatică a lui Josephine, pare să aibă totul – e superbă, are un soț bogat și o adresa șic la Paris –, dar visează la o viață mai plină de semnificație. Când Iris îl farmecă pe un editor celebru, determinându-l să-i ofere o înțelegere profitabilă pentru a scrie un roman de dragoste, ea face, la rândul ei, o înțelegere cu sora sa: Josephine va scrie romanul și va încasa toate veniturile, dar cartea va fi publicată cu numele lui Iris. Nimic neobișnuit până aici, doar că, după apariție, cartea devine senzația literară a sezonului…
”Norocoșilor, sunteți pe punctul de a ceda ispitei celei mai irezistibile scriitoare a Franței! La sfârșitul acestui roman fermecător, amuzant, emoționant, veți simți că Iris și Josephine fac parte din familia voastră”. – Tatiana de Rosnay
”Ați crezut că femeile pariziene sunt perfecte? Mai gândiți-vă. O poveste fermecătoare despre despărțire, relația dintre surori și modul cum pot fi date cărțile pe față”. – Ines de la Fressange
Citește și: Cele mai frumoase cărți scrise de femei
Lasă un răspuns