Creierul uman este cea mai complexă structură din univers. Avem aproximativ 100 de miliarde de celule nervoase sau neuroni în creierul nostru, care ne influențează gândirea, comportamentul, emoțiile și sentimentele. Cu cât învățăm mai multe despre modul de funcționare al creierului, cu atât ne vom putea înțelege mai bine acțiunile, ne vom putea îmbunătăți abilitățile și depăși limitele. Am adunat în acest articol 7 cărți despre creier, care să-ți ofere o nouă perspectivă asupra centrului de comandă al organismului tău!
1. Incognito. Viețile secrete ale creierului, de David Eagleman
În best-seller-ul Incognito, specialistul în neuroștiințe David Eagleman te face să înțelegi cât de mult este comportamentul uman influențat de subconștient și cât de vulnerabil este creierul nostru la lucruri mici care ne pot schimba radical funcționarea. Cu un limbaj accesibil și cu ajutorul exemplelor, Incognito este o carte pe care ar trebui neapărat s-o ai în bibliotecă.
Găsești cartea pe cărturești.ro.
2. De ce nu fac zebrele ulcer?, de Robert M. Sapolsky
De ce nu fac zebrele ulcer este o carte extrem de utilă care îți explică ce este stresul, cum te îmbolnăvește, dar și cum îl poți combate pentru a avea o viață mai bună.
Când suntem îngrijorați sau afectați de stres, corpul nostru declanșează aceleași reacții fiziologice întâlnite și la animale, dar noi nu rezolvăm conflictul în aceeași modalitate – luptând sau rupând-o la fugă. Cu timpul, această activare a unei reacții la stres ne îmbolnăvește, provocând o serie de calamități, inclusiv depresia, ulcer, colită, boli de inimă și altele. Combinând studiile științifice cu o doză sănătoasă de umor și cu sfaturi practice, De ce nu fac zebrele ulcer? este o carte accesibilă și extrem de interesantă.
Găsești cartea aici.
3. Micul ghid al talentului, de Daniel Coyle
Micul ghid al talentului este un manual despre cum să creezi circuite cerebrale mai rapide, ca să devii mai bun. Este o carte bazată pe metode dovedite științific și testate, care te învață cum să-ți îmbunătățești atât propriile abilități, cât și pe cele ale copiilor tăi sau ale organizației din care faci parte. Sfaturile lui Daniel Coyle se aplică în orice domeniu și sunt rezultatul studiilor de aproape cinci ani al celor mai cunoscute centre de excelență din lume și al interviurilor cu mari profesori și antrenori. Micul ghid al talentului este o carte esențială pentru orice persoană care și-a pus vreodată întrebarea „Cum pot deveni mai bun?”.
Găsești cartea aici.
4. Creierul fericit. Obiceiuri pentru a crește nivelul de serotonină, dopamină, oxitocină și endorfină, de Loretta Graziano Breuning
Dacă te simți trist fără motiv și nu știi ce să faci ca să-ți schimbi obiceiurile dăunătoare, această carte este pentru tine. Loretta Graziano îți arată o modalitate originală și revoluționară de a-ți crește nivelul fericirii.
Creierul tău este dominat de patru substanțe neurochimice care îl pot face fericit: serotonina – euforia care maschează durerea, dopamina – bucuria satisfacerii nevoilor, oxitocina – sentimentul de siguranță sau atașament emoțional și endorfina – respectul primit din partea celorlalți sau sentimentul de mândrie. Iar odată ce vei înțelege cum funcționează creierul tău de mamifer și ce anume declanșează eliberarea acestor substanțe, vei putea să le gestionezi mai ușor și să le folosești cu inteligență în propriul avantaj, creând astfel obiceiuri benefice și trasând noi rute neuronale, generatoare de fericire.
Găsești cartea pe cărturești.ro
5. Creierul fericit. Cum să fim calmi, relaxați și să avem încredere în noi cu ajutorul neuropsihologiei, de Rick Hanson
Nu putea lipsi de pe lista noastră de cărți despre creier acest volum extrem de interesant. Cu un limbaj accesibil și cu ajutorul exemplelor, Rick Hanson te învață cum să aplici corect cunoștintele legate de funcționarea creierului pentru a te transforma, pentru a fi mai fericit, optimist și încrezător în propriile forțe.
Creierul uman învață în permanență și este proiectat să fie schimbat de experiențele pe care le trăiește. El are însă tendința de a se agăța de tot ce este negativ și este foarte reticent când vine vorba de memorarea informațiilor pozitive. Acest lucru te împiedică să te bucuri de viață, de aceea Rick Hanson, un renumit psiholog și specialist în neuroștiință, te învață cum să folosești experiențele pozitive ca să-ți îmbunătățești viața.
Găsești cartea aici.
6. Creierul se transformă, de Norman Doidge
Creierul se transformă este o altă carte uluitoare despre abilitățile incredibile ale creierului nostru. Prin prezentarea unor cazuri reale, autorul îți arată cum învață creierul și cât de importantă este gândirea pozitivă. De asemenea, vei descoperi că ai simțuri despre care nu știai că există și vei înțelege cum poți scăpa de griji, obsesii, constrângeri și obiceiuri toxice.
Găsești cartea aici.
7. Cel mai mare secret, de Orison Swett Marden
Deși aceasta este mai mult o carte motivațională decât una care prezintă modul de funcționare a creierului, Cel mai mare secret este un volum extrem de util care îți arată cât de puternice sunt gândurile pozitive.
Fiecare gând, impresie sau atitudine mentală afectează toate celulele corpului, influențându-ți nu doar comportamentul, ci și starea ta de bine. Vei descoperi că puterea gândului are un rol incredibil în obținerea și păstrarea încrederii în sine, sănătății, fericirii, prosperității, precum și în prevenirea îmbătrânirii.
Găsești cartea pe libris.ro.
Dacă ți-au plăcut aceste cărți despre creier, îți recomandăm să citești și: 10 exerciții pentru un creier sănătos și o viață mai bună
[…] Citește și: 7 Cărți despre creier: cum funcționează, învață și se transformă creierul uman […]