• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar

Bucuria Lecturii

blog de lectură pentru copii și adolescenți

  • Home
  • Noutăți
    • Noutăți cărți
    • Concursuri
    • Interviuri
    • Povești copii
    • Altele
  • Recenzii
    • 0-6 ani
    • 7-9 ani
    • 10-12 ani
    • 13-15 ani
    • 16+ ani
  • Dezvoltare personală
  • Ce facem când nu citim
    • Activități, jocuri și jucării copii
    • Călătorii
  • Despre noi
Sunteţi aici: Acasa / Recenzii / 16+ ani / 6 cărți care explorează relația mamă-fiică

6 cărți care explorează relația mamă-fiică

By Raluca 2 comentarii

Dintre toate relațiile interumane, cea dintre mame și fiice este probabil cea mai complicată și puternică. Mamele tind să-și vadă odraslele ca fiind parte din ele însele și așteaptă să le împărtășească visele, emoțiile și concepțiile de viață. Însă, pe măsură ce fiicele lor cresc și își dezvoltă propria lor personalitate, între cele două apar tensiuni, secrete și chiar drame. Cu toate acestea, indiferent de sentimentele pe care le nutresc unele față de celelalte și de lucrurile ce se se întâmplă între ele, există o singură certitudine, și anume faptul că sunt legate pe viață. 

Iată 6 cărți mamă-fiică, care surprind foarte bine complexitatea relațiilor dintre aceste femei:

cărți mamă-fiică- Reconstituind-o pe Amelia

Reconstituind-o pe Amelia, de Kimberly McCreight

Reconstituind-o pe Amelia este o poveste cu o intrigă foarte bine construită, care te face să te întrebi cât de bine îți cunoști fiica.

Kate este o mamă singură care muncește enorm pentru a deveni asociat la o cunoscută firmă de avocatură. Fiica ei, Amelia, merge la o școală privată și este o elevă silitoare, cel puțin așa știe mama ei. Într-o zi, Kate primește un telefon de la școală, în care i se spune că Amelia a fost suspendată de la ore deoarece a fost acuzată de plagiat și este rugată să vină să o ia de-acolo. Ajunge însă prea târziu pentru că fiica ei s-a sinucis sărind de pe acoperiș.

Chiar dacă este cuprinsă de o durere îngrozitoare, Kate se întoarce la muncă după câteva zile de la tragicul eveniment. Când primește un mesaj anonim care îi spune că Amelia nu s-a sinucis, ea începe să investigheze moartea fiicei sale, iar ceea ce descoperă o îngrozește. Reconstituind-o pe Amelia este despre primele iubiri secrete și despre prieteni, dar înainte de toate este povestea unei mame care ar face orice ca să apere memoria fiicei sale pe care nu a putut-o salva.

cărți mamă-fiică- Lapte fierbinte

Lapte fierbinte, de Deborah Levy

Lapte fierbinte este o altă carte puternică, emoționantă și tulburătoare  care explorează complicata relație mamă-fiică.
Sofia se află cu mama ei, Rose, într-o casă închiriată în sudul Spaniei, dar nu este în vacanță. Și-a ipotecat apartamentul pentru a veni aici, la o clinică privată, pentru a vindeca misterioasa paralizie de care suferă Rose. Doctorul Gómez, medicul care conduce clinica are metode controversate de tratament, dar motivele sale par îndoielnice. Ameţite de căldură şi de oamenii cu care intră în contact, cele două femei îşi analizează viaţa şi legăturile puternice care le-au ţinut împreună atâta timp.
Lapte fierbinte este un roman intens, enigmatic despre viața interioară a două femei mamă-fiică și despre relația lor co-dependentă.

cărți mamă-fiică- Numele meu este Lucy Barton

Numele meu este Lucy Barton, de Elizabeth Strout

Numele meu este Lucy Barton este un roman profund despre iubirea complicată dintre mame și fiice, dar și despre alte legături simple și neașteptate.

Lucy Barton se află în spital de trei săptămâni, încercând să se recupereze după o operație care ar fi trebuit să fie ușoară. Este separată de soțul său și de cele două fiice, de care îi este foarte dor. În mod neașteptat, mama ei, de care s-a înstrăinat acum mulți ani, o vizitează la spital. Lucy este acum o scriitoare de succes, dar prezența mamei sale reaprinde amintirile triste ale copilăriei sale – momentele de sărăcie, abuz și excludere socială. Deși mama ei pare că dorește să restabilească legătura cu fiica sa, între cele două mocnește tensiunea.

„Ucărți mamă-fiică- Salvând-o pe Francesca

Salvând-o pe Francesa, de Melina Marchetta

O carte deosebit de emoționantă despre familie, maturizare și descoperire de sine, în care legătura dintre mamă și fiică este impresionantă.

Când mama ei intră subit într-o depresie acută, Francesca rămâne singură și dezorientată. Ea va fi nevoită să descopere cine este ea cu adevărat și să înțeleagă lumea, fără ca mama ei să o îndrume. Însă, cu puțin noroc, își va putea salva familia și, bineînțeles, pe ea însăși. 

Cu personaje bine definite și scenarii de viață realiste, Salvând-o pe Francesca este o poveste frumoasă care vorbește despre problemele cu care se confruntă adolescenții la școală, cu prietenii și în familie.

Citește și: Unde ai dispărut, Bernadette?

cărți mamă-fiică- Grădina de iarnă

Grădina de iarnă, de Kristin Hannah

Grădina de iarnă este o carte emoționantă, profundă, pe care o vei îndrăgi, iubi și adora pe măsură ce dai paginile. Ea explorează relația complicată care poate exista între o mamă și fiica sa, subliniind legătura extraordinar de puternică care le leagă pe acestea pentru toată viața. Povestea curge ușor și este bine scrisă, așa cum și-a obișnuit Kristin Hannah cititorii până acum.

Meredith și Nina sunt surori, dar nu se aseamănă deloc. Văd viața în mod total diferit și au vise diametral opuse. Una dintre ele rămâne acasă pentru a-și crește copiii și a se ocupa de livada de meri a familiei; cealaltă a călătorit prin lume și a devenit o foto-jurnalistă celebră. Când tatăl lor se îmbolnăvește, cele două surori se reîntâlnesc, regăsind-o și pe mama lor, la fel de distantă și rece cum a fost întotdeauna. Pe patul de moarte, tatăl le smulge celor trei o promisiune care le va schimba viața într-un mod cu totul neașteptat. Meredith și Nina vor afla în sfârșit secretul din trecutul mamei lor și vor descoperi un adevăr teribil.

Grădina de iarnă este o poveste captivantă, care se desfășoară pe o perioadă de mai bine de șase decenii și pe două continente, din Leningradul înghețat, aflat în plin război, până în Alaska zilelor noastre.

cărți mamă-fiica- Iubire amară

Iubire amară, de Elena Ferrante

Iubire amară este o carte psihologică, care pune accentul pe legătura indestructibilă existentă între mame și fiice, scoțând la iveală minciunile și emoțiile complicate care le leagă pe aceste femei. 

Delia are 45 de ani și a primit recent un telefon neobișnuit de la mama ei. La scurt timp, mama ei moare misterios într-un accident de înec, iar Delia se întoarce acasă la Napoli pentru a vedea ce s-a întâmplat. Aici face niște descoperiri tulburătoare și află adevăruri neașteptate despre mama și familia sa.

Dacă ți-au plăcut aceste titluri, citește și alte cărți mamă-fiică.

Sursa foto: Pixabay.com

Distribuie

  • Twitter
  • Facebook
  • Google

Similare

Din categoria: 16+ ani Etichetate cu:adolescenți, mamă-fiică

Reader Interactions

Comentarii

  1. Violeta a zis

    29 ianuarie 2021 la 7:19 pm

    Multumesc mult pentru recomandari!

    Răspunde
    • Raluca a zis

      2 februarie 2021 la 11:00 am

      Cu mult drag!

      Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Abonează-te prin email

Top articole

  • Top 10 cărți de aventuri pentru copii de 10-12 ani
  • Recomandări de lecturi de vacanță pentru copiii de 10-12 ani
  • Dragonul tatălui meu, o poveste clasică și aventuroasă
  • Top 10 cărți pentru adolescenți de citit în 2019
  • De ce e bine să citim - 10 motive
  • Olguța și un bunic de milioane, de Alex Moldovan
  • 7 cărți romantice cu adolescenți de care te vei îndrăgosti
  • Crăciunozaurul, de Tom Fletcher
  • Charlie și fabrica de ciocolată- Roald Dahl
  • 3 cărți de aventură și mister, pentru copiii de 10-12 ani

Cărți pe subiecte

A

Adolescenți  Alimentație sănătoasă  Amuzante  Animale  Autobiografie  Autori români  Aventură și mister 

B  

Băieți   Bestseller   Bullying   Bunătate și generozitate 

C

Câini  Călătorii în timp   Clasa pregătitoare/clasa întâi  Curaj

D

Dark fantasy   Dependențe   Detectivi  Discriminare  Dinozauri   

E

Emoții 

F

Fantasy   Fantome   Familie   Fete curajoase și deștepte  Ficțiune istorică   Fotbal   Frați/Surori  Frică  Furie 

G

Greșeli

H

Halloween Horror

I / Î

Idei preconcepute  Ilustrate   Imaginație  Invenții   Interzise sau controversate  Istorie Încredere

J

Jocuri pe calculator   Jurnale

M

Magie Mamă-fiică  Moarte

N

Natură  Noapte-bună  Non-ficțiune

O

Optimism  Orfani

P

Perfecțiune  Pisici  Poezii  Pozne și năzbâtii   Premiate  Prietenie   Prieten imaginar

R

Rasism  Război

S / Ș

Suspans  Școală

T

Tați  Thriller  Timiditate  Toleranță

V

Vampiri Vrăjitoare

Z

Zâne

 

    

Copyright © 2021 Bucuria Lecturii