Ce facem când nu citim? Ne jucăm. Toate jocurile posibile.
De curând, copiii mei au prins gustul jocurilor de strategie și de logică, așa-zisele jocuri de inteligență, ceea ce mă bucură foarte mult. Fie jucăm împreună dacă sunt jocuri cu mai mulți participanți, fie se joacă doar ei singuri dacă sunt jocuri individuale. În orice caz, eu sunt foarte fericită că se joacă și altceva în afară de Lego!!!
Iată 5 din jocurile de inteligență preferate de noi:
Mastermind-Joc de inteligență Pino Smart
Cum se joacă Mastermind?
- Jucătorul nr. 1 începe jocul. El alege piese de culori diferite (cu excepția celor albe și negre) introducându-le în găurile din bordura tabelei, fără ca partenerul de joc să le poată vedea.
- Jucătorul nr. 2 va încerca să ghicească culorile și ordinea de așezare a pieselor jucătorului nr. 1, punând și el, în rândul nr. 1 din dreapta, piese de joc cu culorile alese de el.
- Dacă jucătorul nr. 2 a ghicit culoarea și poziția unei piese, jucătorul nr.1 va așeza o piesă-cheie neagră pe poziția corespunzătoare cifrului găsite de partenerul de joc;
- Dacă jucătorul nr. 2 a ghicit culoarea unei piese, dar nu și poziția acesteia pe tabla de joc, atunci jucătorul cu nr. 2 va plasa o piesă-cheie albă în locul piesei ghicite.
- Se urmează acești pași până când jucătorul nr. 2 reușește (sau nu) să descifreze – gândind logic după fiecare indicație dată de partenerul său de joc nr. 1 – ce culori de piese și ce poziții trebuie alese pentru decodificarea cifrului.
IQ XOXO- Smart Games
Acesta este un joc conceput pentru a fi jucat individual. Potrivit copiilor de la 6 ani în sus, el antrenează și dezvoltă gândirea logică și strategică. Având la bază clasicul joc de X și O, IQ XOXO oferă 120 de provocări pe mai multe niveluri de dificultate.
Cum se joacă IQ XOXO?
Cum se joacă IQ XOXO?
Pe tabla de joc sunt aranjate primele piese, conform imaginilor din instrucțiuni. Provocarea constă în continuarea aranjării pieselor rămase, astfel încât să încapă toate pe tabla de joc. Regula este ca toate piesele să urmeze șirul X și O, atât pe orizontală, cât și pe verticală. Există o singură soluție, care poate fi găsită și în instrucțiunile de joc.
Nouă ne-a plăcut foarte tare acest joc. Prima dată când a văzut băiețelul meu de 6 ani jocul, a spus: ”Ce mai e și prostia asta?”. Dar apoi nu l-am mai putut lua din fața tablei de joc. Este un joc care le pune copiilor mintea la contribuție, dar e bun și pentru adulți atunci când aveți o mică pauză de la treburile zilnice. Eu îl recomand și pentru călătoriile cu mașina, în loc de tabletă sau telefon, pentru că îi ține ocupați o bună perioadă de timp.
Smart Games – Pirates Jr. Hide & Seek
Un alt joc din seria Smart Games este acest joc individual cu pirați. Potrivit copiilor de la 6 ani în sus, inclusiv adulților, Pirate Jr. Hide & Seek este un joc pentru dezvoltarea gândirii logice.
Cum se joacă Smart Games?
Având la dispoziție 4 piese de joc trebuie să le aranjați în spațiul de joc astfel încât imaginea rezultată să fie aceeași cu cea solicitată de enunțul problemei de logică. Navigați pe oceane și veți găsi comoara!
Moara
Mai țineți minte jocul de societate Moara pe care-l jucam când eram mici? Ei bine, acest joc aparent simplu este foarte bun pentru dezvoltarea gândirii strategice. Sunt foarte multe posibilități de mutare și strategii de urmat, astfel încât Moara reprezintă un antrenament mental care ne dezvoltă abilitățile individuale de luarea deciziilor.
Cum se joacă Moara?
La începutul partidei tabla de joc este goală. Jocul se desfășoară în două etape:
- În prima etapă jucătorii pun rând pe rând câte una, toate piesele proprii pe tabla de joc.
- În cea de-a doua etapă jucătorii mută piesele cu scopul de a realiza cât mai multe mori.
Când un jucător realizează o moară are dreptul să elimine o piesă a adversarului. Mutarea unei piese se face numai de-a lungul uneia dintre liniile trasate pe tabla de joc și doar într-un punct învecinat.
Când un jucător realizează un șir de trei piese proprii de-a lungul uneia dintre liniile tablei a realizat o moară. Piesa aleasă pentru eliminare trebuie să nu facă parte dintr-o moară. Dacă un jucător închide două mori simultan , poate elimina două piese ale adversarului. Câștigă jucătorul care a eliminat cele mai multe piese ale adversarului.
Hive
Din categoria jocurilor de strategie, Hive a câștigat nenumărate premii internaționale de profil și este un joc care creează dependență. Se joacă fără tablă de joc, piesele de joc pot fi poziționate pe orice suprafață plană. Este potrivit copiilor de la 8-9 ani în sus, dar și adulților.
Cum se joacă Hive?
Jocul este compus din 22 de piese, 11 negre și 11 albe care se aseamănă mai multor creaturi. Fiecare jucător poziționează câte o piesă pe jos. Fiecare jucător mută piesele într-o direcție diferită, scopul jocului fiind încercuirea reginei oponentului. Cine reușește să o încercuiască regina adversarului, ținându-și în același timp regina proprie cât mai liberă, câștigă. Piesele nu se eliminate și nu este obligatoriu ca toate piesele sa fie mutate.
Mi-ar plăcea să știu ce jocuri jucați voi, mi-ar prinde bine ceva recomandări!
Citește și: Cele mai cool cadouri pentru fanii Harry Potter
[…] Citește și: 5 jocuri de inteligență pentru copii deștepți […]