Vrem să creștem cititori. Pentru asta avem nevoie de cărți frumoase, care să stârnească interesul copiilor noștri și să-i facă să iubească lumea minunată a cărților. Am conceput mai jos o listă cu 5 cărți minunate pentru copii de clasa pregătitoare și clasa întâi, cu gândul bun de a-i ajuta pe părinți să aleagă cele mai potrivite cărți pentru copiii lor. Sper din toată inima să vă placă!
1.Fantasticele cărți zburătoare ale domnului Morris Lessmore – de William Joyce
O carte absolut minunată. Plină de sensibilitate și candoare, cu niște ilustrații foarte frumoase realizate de William Joyce, Fantasticele cărți zburătoare ale domnului Morris Lessmore este o poveste de dragoste adresată cărților și fantasticelor lumi care abia așteaptă să fie descoperite între paginile acestora, dar în același timp eu am perceput-o ca pe o parabolă despre trecerea timpului și despre cum ar trebui să ne umplem timpul cu momente de calitate, de valoare. Cărțile ne pot schimba viața în bine, cărțile conțin povești minunate, însă fiecare dintre noi avem propria noastră carte care așteaptă să fie scrisă. Este vorba, bineînțeles, despre viața noastră care trebuie trăită.
Aceasta este o carte destinată copiilor, însă eu o recomand și părinților, este de-a dreptul minunată. Pe măsură ce înaintezi în vârstă găsești alte și alte valențe.
2. Câți ani ai?- de Grigore Vieru
O altă poveste extrem de frumoasă și plină de înțelesuri este Câți ani ai? scrisă de poetul Grigore Vieru și ilustrată foarte bine de Irina Dobrescu. Această carte minusculă, de doar 20 de pagini, ne învață că anii nu se pierd dacă i-ai trăit făcând ceva util, că nu ai trăit degeaba dacă lași în urma ta ceva de valoare. Fiind o poveste foarte simplă, ea poate fi citită și copiilor sub 6 ani, dar eu am ales-o în această listă pentru că e întotdeauna o ocazie bună să discutăm cu copiii noștri despre importanța anilor ce trec, iar cu cât copiii sunt mai mari, cu atât ei pot înțelege mai bine semnificațiile din spatele textului.
3. Tăurașul Ferdinand- de Munro Leaf
Faceți cunoștință cu Ferdinand, simpaticul tăuraș care nu se bate cu ceilalți tauri la coride, ci stă și miroase florile pe pajiște și privește gâzele în poieni. Acest tăuraș minunat de sensibil este confundat, dacă vă vine să credeți, cu o bestie periculoasă (asta doar datorită înfățișării sale puțin mai înfricoșătoare și unei întâlniri nefericite cu un bondar) și este dus departe să lupte la o coridă. Doar că, surpriză, Tăurașul Ferdinand nu vrea să lupte, el vrea doar….ați ghicit, să miroasă florile! O carte plină de umor, o carte fără vârstă.
4. Comoara de la capătul curcubeului- de Walko
Aventurile lui Iepurilă și Ursoc sunt pline de haz, dar și de învățăminte. Cei doi prieteni pornesc în mai multe aventuri și descoperă lucruri importante. În Comoara de la capătul curcubeului îi găsim pe cei doi citind din Cartea Veche o poveste despre cufărul plin cu aur îngropat la capătul fiecărui curcubeu. Împinși de curiozitate și fascinați de ideea că pot descoperi o comoară, Iepurilă și Ursoc pornesc în aventura vieții lor , la finalul căreia găsesc comoara! Doar că e cu totul altă comoară decât cea pe care o aștepta ei….
O poveste foarte drăguță despre prietenie, scrisă într-o manieră simplă, extrem de sensibilă. Relația strânsă dintre cei doi este emoționantă, mi-a plăcut foarte mult de ei.
Sunt sigură că veți mai dori să citiți și alte aventuri ale lor, așa că vă recomand să luați împreună cu aceasta, și Pe urmele lui Dolofănțel .
5. Cel mai fain uriaș din oraș- de Julia Donaldson, Axel Scheffler
Cel mai fain uriaș din oraș este o carte frumoasă, amuzantă și cu un mesaj pozitiv. De la simpaticul uriaș învățăm ce înseamnă să fii bun cu semenii tăi și să-i ajuți atunci când vezi că au nevoie. Povestea, scrisă de Julia Donaldson, autoarea lui Gruffalo este una simplă, ușor de lecturat, iar ilustrațiile sunt foarte drăguțe.
George este un uriaș ”flenduros” , care poartă în fiecare zi aceleași sandale vechi și aceeași cămașă jerpelită. Într-o zi, când în oraș se deschide o nouă prăvălie de ”haine faine”, George se decide să-și cumpere o întreagă ținută nouă (”cămașă faină/ o pereche de pantofi faini/ o curea faină/o cravată faină, în dungi,/o pereche de șosete faine, cu model cu romburi, și o pereche faină de pantofi lucioși.”), devenind ”cel mai fain uriaș din oraș”. Vesel, el pornește la plimbare prin oraș și pe drum întâlnește tot felul de animale nevoiașe, pe care le va ajuta fără să stea prea mult pe gânduri. La final ajunge același uriaș jerpelit de la începutul cărții, dar cu o lecție învățată și cu mai mulți prieteni.
O poveste foarte drăguță, pe care o recomand cu drag!
Citește și: Lecturi ușoare, cărți ilustrate pentru copiii care învață să citească
Lectură plăcută!
Coffee says
Foarte buna ideea sa pui si poze, de multe ori nu poti sa iti dai seama cum arata ilustratiile unei carti de pe net.