Personalitatea, caracterul și comportamentul unei persoane sunt rezultatul influenței venite din mediul în care trăiește. Prin urmare, eu cred că este foarte important să ne înconjurăm de oameni de la care avem ce învăța, oameni care să ne influențeze viața în bine, să ne motiveze, să ne stimuleze să ne dezvoltăm și să evoluăm pe toate planurile. Dacă vrem să îi ajutăm pe copii să aibă o viață împlinită, trebuie să le oferim modele de comportament și caractere pozitive.
Dacă pentru cei mici părinții sunt în principal modelele de urmat, adolescenții sunt extrem de influențați de persoanele publice și diverse personalități ale lumii, în funcție de interesele și aspirațiile lor. Unul dintre cei mai influenți oameni de pe planetă este Bill Gates, un om de la care toți tinerii au ce învăța (și noi, părinții, de asemenea). Cu o viață profesională și personală împlinită, Bill Gates poate fi considerat un om de succes și un model inspirațional extrem de bun pentru toată lumea.
Dacă vreți să vedeți ce și cum gândește, ce lucruri și oameni îl inspiră, vă recomand să urmăriți blogul său personal, unde abordează subiecte extrem de interesante, printre care educația, inovații în energie și cărți. Îmi place stilul său relaxat de a scrie, personal și simplu, pe înțelesul tuturor.
Și pentru că un om înțelept (Ralph Waldo Emerson) spunea la un moment dat că atunci ”când întâlneşti un om cu o personalitate deosebită, ar trebui să-l întrebi ce cărţi citeşte”, îmi place să urmăresc pe blogul lui Bill Gates recomandările sale în materie de cărți. Am găsit acolo o listă extrem de lungă și de interesantă pe care vă invit s-o parcurgeți și voi, sigur găsiți ceva pe placul vostru.
Ce cărți citește Bill Gates și copiii lui adolescenți?
Marea majoritatea a cărților recomandate de Gates sunt de știință sau economie, biografii și dezvoltare personală, așa cum era de așteptat. Dar am văzut și cărți de ficțiune și cărți amuzante. Răsfoind recomandările lui, am extras câteva titluri potrivite și pentru adolescenți. Iată care sunt acestea:
Un șir infint de țestoase, de John Greene
Acesta este un roman pentru adolescenți pe care Bill spune că l-a savurat împreună cu soția și una din fiicele sale, Phoebe. Romanul spune povestea lui Aza Holmes, o adolescentă din Indianapolis, care suferă de tulburări obsesiv-compulsive. După dispariția misterioasă a unui miliardar local, Aza și prietena ei, Daisy, încearcă să rezolve cazul pentru recompensa de o 100.000 de dolari. Și pentru că unui roman îi stă bine și cu un pic de romantism, Un șir infinit de țestoase are și el o poveste de dragoste, cea dintre Aza și Davis, chiar fiul miliardarului dispărut.
Punctul forte ale acestui roman nu este acțiunea, așa cum ne-am fi așteptat având în vedere că este vorba despre o dispariție în scenariu. John Greene se concentreză mai mult pe trăirile și gândurile adolescentei, problemele cu care se confruntă datorită bolii de care suferă. Lupta ei continuă pentru a trăi o viață normală este extrem de înduioșătoare. Având ca inspirație însăși experiența personală (Greene suferă și el de această boală), autorul reușește înfricoșător de bine să ne facă să vedem lumea prin ochii unei persoane suferindă de tulburarea obsesiv-compulsivă.
Fiica lui Bill Gates a făcut o mică recenzie acestei cărți, afirmând că a găsit multe asemănări între ea și personajul lui Davis. Acest personaj încearcă să-și găsească propria identitate, ieșind din umbra personalității puternice a tatălui său. Ea menționează că John Green reușește să descrie perfect frământările unui copil de miliardar care vrea să reușească prin forțele proprii, și nu datorită tatălui miliardar.
Proiectul Rosie, de Graeme Simsion
Despre această carte, Bill Gates spune că este una dintre cele mai amuzante, inteligente și profunde cărți pe care le-a citit. A spus că s-a distrat de minune cu soția sa citind acest roman și a făcut-o cadou la vreo 50 de prieteni ai săi. Există și o continuare, Efectul Rosie.
Proiectul Rosie este o foarte frumoasă și aproape imposibilă poveste de dragoste. Don Tillman are 39 de ani, este profesor de genetică și suferă, fără să știe de sindromul Asperger, o formă de autism. Deși e foarte deștept și arată bine, el nu prea are noroc în dragoste. Dar de data asta e hotărât să-și găsească partenera perfectă și-l va ajuta Proiectul Soția, inițiat de el însuși. Folosește un chestionar de 16 pagini, prin care elimină pas cu pas tiparul feminin nepotrivit: veganele, microbistele, fumătoarele, ignorantele, homeopatele… Dar cum nici un plan nu este perfect, în viața lui dă buzna frumoasa Rosie, cea mai incompatibilă femeie din lume. Ea muncește într-un bar, e vegetariană, fumează și încearcă din răsputeri să-și găsească tatăl biologic.
Atunci când hotărăște s-o ajute pe Rosie să dea de tatăl ei cu ajutorul unor mostre de ADN prelevate pe ascuns, viața lui ia o turnură neobișnuită. Și dragostea nu întârzie să apară.
Chiar dacă nu este o carte cu adolescenți, este o carte haioasă, care te introduce în mintea unui om care gândește un pic altfel și eu cred că merită și poate fi citită și de adolescenți. Protagonistul acestei cărți mi-a adus aminte de Christopher din O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții , pe care v-o recomand și vouă.
De veghe în lanul de secară, de J.D.Salinger
Aceasta este un roman care apare în mai toate listele de citit când este vorba de cărți pentru adolescenți. Este o carte super cunoscută, una dintre cele mai îndrăgite cărți pentru adolescenți, interzisă în mai multe țări de-a lungul timpului și una dintre cărțile-cult al fiecărei generații de adolescenți.
Bill Gates spune că a citit-o și el când a avut 13 ani și este una dintre cărțile sale preferate. O recomandă pentru că este un roman care reușește să transmită foarte bine ce e în mintea unui adolescent. Aceștia pot fi puțin dezorientați, dar sunt deștepți și de multe ori văd lucruri pe care un adult nu e în stare să le vadă.
Magia realității. De unde știm care este de fapt adevărul, de Richard Dawkins
Din categoria cărți de știință, Gates recomandă Magia realității a lui Dawkins. După spusele lui, Dawkins este unul dintre cei mai buni scriitori de carte științifică pentru că reușește să explice atât de bine, pe înțelesul tuturor și oarecum poetic toate fenomenele din natură. Fiecare capitol începe cu o întrebare (ex. Ce este soarele?), iar răspunsul vine mai întâi prin prezentarea tuturor miturilor legate de fenomenul respectiv, din diferite culturi ale lumii. Apoi Dawkins începe să prezinte în mod elegant adevăratul răspuns, cel științific.
Dawkins arată în această carte că adevărata magie este chiar magia științei. El spune că lumea reală este de o frumusețe copleșitoare și că noi putem înțelege cum funcționează totul în natură. puteți găsi cartea în engleză, pe cărturești.ro.
„În fața adevăratei frumuseți și magii a lumii reale, vrăjile supranaturale și scamatoriile par ieftine și stridente. Magia realității nu e nici supranaturală, nici scamatorie, ci pur și simplu minunată. Minunată și reală. Minunată pentru că este reală.”-Richard Dawkins
Masa pisicii, de Michael Ondaatje
Am fost foarte surprinsă să găsesc această carte de aventură în lista lui Bill Gates pentru că este cumva atipică față de restul cărților recomandate. Masa pisicii este povestea călătoriei a trei băieți cu un pachebot, din Sri Lanka până în Anglia, prin Marea Indiei, Canalul Suez și Marea Mediterană. La începutul anilor 1950, Michael, Cassius și Ramadhin, călătoresc fără părinți și sunt lăsați fiecare în grija unor rude sau cunoscuți. Așa ajung să se lase pradă imaginației și să se țină de tot felul de năzbâtii, unele cu sfârșit dramatic. Întâlnesc tot felul de personaje ciudate, de la artişti acrobaţi sau vraci și până la un milionar filantrop sau pușcăriaș încătușat. Atmosfera de la bordul vasului e plină de magie și curiozitate, aventurile se țin lanț și te țin într-un suspans permanent.
Lectură plăcută!
Lasă un răspuns