Cărțile ilustrate pentru copii sunt un deliciu, o adevărată încântare. Ele ne pot ajuta să ne imaginăm mai ușor un text sau pot fi ele însele o poveste. Îmi aduc aminte că atunci când eram mică și îmi citea mama o poveste, de-abia așteptam să ajung la paginile cu imagini… Iar istoria se repetă acum cu copiii mei: când se întâmplă ceva sau când e o descriere, mă întreabă repede dacă e vreun desen. Și când avem norocul să existe vreo ilustrație, stăm și o studiem cu mare atenție!
Sunt multe cărți ilustrate pentru copii care ne-au încântat și fermecat până acum, dar sunt unele de care nu ne mai săturăm. Iată, mai jos, câteva din aceste cărți, pe care vi le recomandăm și vouă :
Leon și Tărâmul de la Mijloc, de Angela McAlister
Odată ce veți deschide paginile acestei cărți, veți porni în cea mai frumoasă călătorie, către o lume care vă va ului – Tărâmul de la Mijloc, un loc incredibil, în care poți întâlni porumbei albi, iepurași fermecați sau covoare năzdrăvane. Acesta este tărâmul miraculos unde, împreuna cu Leon, veți vedea cum magia poate să fie adevărată. Să înceapă magia…
Nu credeți în magie? Nici prietenii lui Leon nu credeau. Dar el știe mai bine. Pentru că, în timpul unui spectacol de magie, a ajuns acolo unde numai vrăjile magicienilor te pot duce – în Tărâmul de la Mijloc. Ce a văzut acolo și cu cine s-a întâlnit veți afla răsfoind o carte specială, excepțional ilustrată, poate chiar magică…
Iată, mai jos, câteva imagini din carte, ca să vă faceți o idee de ce vă așteaptă dincolo de paginile acestei cărți:
Hoinari prin anotimpuri, de Rotraut Susanne Berner
Această carte ilustrată ascunde în paginile sale nenumărate poveşti care abia aşteaptă să fie descoperite, totul depinzând de imaginaţia noastră. În fiecare pagină apare câte un nou decor, iar în viaţa personajelor se întâmplă întotdeauna ceva interesant.
Sunt patru volume, pentru fiecare anotimp, iar imaginile prezentate în fiecare volum sunt activităţi caracteristice pentru fiecare sezon. Autoarea a ilustrat cu ingeniozitate multe întâmplări drăguţe și amuzante, în pagini care abundă în detalii. Hoinăreala printre paginile acestor cărţi este o activitate deosebit de plăcută şi educativă în familie, dezvoltând memoria şi atenţia copilului, îmbogăţindu-i vocabularul, crescându-i semnificativ capacitatea de concentrare şi stimulându-i imaginaţia. Asemeni unei plimbări prin oraş, imaginile succesive, în mişcare, ale acestor cărţi îi unesc pe cei mari şi pe cei mici într-un carusel al bucuriei.
În același stil, de explorat în imagini sunt și cărțile de Anne Suess, La fermă, Urși și Pompieri. Din păcate, aceste cărți nu prea se găsesc în librăriile online, noi le-am cumpărat demult de la Kaufland. Merită să le căutați, sunt foarte frumoase.
Școala urșilor, de Hiroyuki Aihara și Nami Adachi
La școala urșilor sunt 1,2,3,4… în total doisprezece urși, toți plini de voie bună. Dintre toți, doar al doisprezecelea este fetiță: o cheamă Jackie. Ea e cea mai mică, dar și cea mai neastâmpărată. Sună clopoțelul. Începe o nouă zi la școala urșilor. Fiecare ursuleț are ceva deosebit față de ceilalți. Poate urechile, poate felul cum scoate limba… Unuia îi place să citească, altul e foarte pofticios…
Este prezentată o zi obișnuită din viața ursuleților. Urșii fac sport, citesc și se spală pe dinți înainte de culcare, mănâncă fructe și legume, se joaca și fac curățenie.
Școala urșilor este o carte despre prietenie, dar și despre diversitate, despre empatie și promovează un stil sănătos. Este o carte simplă, dar care transmite căldură și emoție. Este una din cărțile preferate ale băiețelului meu, cred că am citit-o de cel puțin 5-6 ori și încă nu s-a săturat de ea!
Nu am mai văzut-o însă la Editura Cartea Copiilor, n-a mai fost reeditată, dar merită să încercați pe la anticariate.
Minunata palarie a lui Millie, de Satoshi Kitamura
Aceasta nu este doar o carte ilustrată frumos, ci și o poveste minunată de viață. Cu siguranță că o veți îndrăgi pe Millie, fata cu o imaginație bogată! Lui Millie ii plac pălăriile din vitrina magazinului, însă nu are bani să-și cumpere una. Vânzătorul are o soluție pentru ea: nu trebuie decât să și-o imagineze…Ce urmează vă va aduce cu siguranță zâmbetul pe buze!
Lindbergh. Povestea unui șoricel zburător, de Torben Kuhlmann
Viața unui șoricel din Hamburg este foarte grea. O nouă născocire – capcana mecanică pentru șoareci – i-a făcut pe toți semenii lui să fugă în America, tărâmul celor liberi. Dar cum vapoarele cu aburi sunt păzite de pisici și astfel Atlanticul nu mai poate fi traversat în siguranță, singurul șoricel rămas în urmă are o idee senzațională: trebuie să învețe să zboare! Nu numai că o va face (el va trece Atlanticul în zbor), dar va deveni și faimos în toată lumea datorită isprăvii sale!
Ilustrațiile acestei cărți sunt de-a dreptul minunate, m-au fermecat pe loc. Am scris recenzia acestei cărți într-un articol recent și am pus acolo și câteva imagini cu care să vă delectați!
Winnie și Wilbur: Iarna lui Winnie, de Valerie Thomas, Korky Paul
Winnie Baba-Cloanța e sătulă până peste cap de iarnă! Iar motanul ei Wilbur s-a săturat și el să-i tot înghețe mustățile. Așa că Winnie face o vrajă care aduce vara în grădina lor. Winnie se tolănește în șezlong, savurează un suc proaspăt și rece, toate bune și frumoase. Asta până când, la un moment dat, curtea îi este invadată de hoarde de oameni care vor să se bucure și ei de razele dogoritoare ale soarelui…Ce va face Winnie în asemenea condiții? Ghiciți!
O cărticică tare haioasă, cu ilustrații pe măsură. Noi ne-am amuzat foarte tare de peripețiile lui Winnie și Wilbur, ne-am delectat cu imaginile colorate și pline de farmec. Recomand cu drag!
Distracție plăcută și așteptăm și recomandările cu cărțile preferate de voi!
Vancea says
Unde sunt cartile cu povesti Romanesti.