Părinții au nevoie de cărți de parenting pentru a înțelege transformările uimitoare prin care trec copiii lor adolescenți. Adulții trebuie să știe că, deși corpul lor crește foarte mult dintr-odată și adolescenții par niște adulți în miniatură, creierul lor nu este complet dezvoltat. Este esențial să știm ce se petrece în mintea adolescenților, pentru a le putea înțelege furia inexplicabilă, iraționalitatea, toanele, stările de confuzie și exaltare.
Aceste cărți te vor ajuta să descoperi furtuna din capul copilului tău adolescent, te vor face să fii mai înțelegătoare cu el și îți vor oferi sfaturi utile despre cum să ai o comunicare eficientă și o relație sănătoasă.
Cărți de parenting despre creierul adolescentului
Creierul adolescentului Ghid de supraviețuire pentru părinți, de Frances E Jensen
Având la bază cercetări îndelungate asupra creierului adolescentului, această carte demontează mituri și oferă sfaturi utile despre cum să-ți ajuți copilul să se bucure de această perioadă extraordinar de frumoasă din viața sa.
Renumita specialistă în neurologie, Frances E. Jensen aduce o perspectivă nouă asupra creierului adolescenţilor. Ea explică de ce adolescenţii se comportă uneori atât de ciudat sau imprevizibil. De asemenea, ne spune care este impactul invaziei digitale asupra creierului unui adolescent, ce efect are privarea de somn asupra concentrării și capacităţii de învăţare, care sunt consecinţele consumului de alcool sau tutun și de ce sunt adolescenții vulnerabili în faţa drogurilor.
Creierul adolescentului este o carte esențială pentru părinții care își doresc să-și înțeleagă mai bine copiii și să-i ajute să parcurgă cu succes această etapă dificilă din viață.
Incredibilul creier al adolescentului, de Bettina Hohnen, Jane Gilmour și Tara Murphy
Scrisă de o echipă de psihologi, această carte conține o serie de strategii aplicate și testate care te vor ajuta să construiești relații puternice cu copilul tău adolescent. Vei învăța să comunici cu el și vei primi o mulțime de sfaturi despre ce să-i spui și ce să nu-i spui, astfel încât să nu-i afectezi stima de sine. În această perioadă, adolescenții sunt deosebit de sensibili și vulnerabili, de aceea este importantă atitudinea pe care o ai față de ei.
Informațiile din această carte sunt bazate pe cercetări recente din domeniul neuroștiințelor și al psihologiei, dar și din anii de practică clinică a autorilor și experienței lor de părinți. Deși cartea are o bază științifică solidă, este scrisă pe înțelesul tuturor.
Cărți de parenting despre sex și alte subiecte dificile
Ce le spunem copiilor si adolescentilor despre sex, de Meg Hickling
Aceasta este o carte despre care s-a vorbit foarte mult și foarte frumos, pe bună dreptate. Meg Hickling spune adevărul despre sex cu simplitate și umor. Ne îndeamnă să nu ne fie jenă să vorbim cu copiii noştri despre sexualitate. Și mai mult, ne învaţă de ce trebuie s-o facem și cum.
Este o carte utilă, care te ajută să-ți protejezi copilul de mesaje false ori periculoase despre sexualitate, pe care le primeşte astăzi din toate părțile. De asemenea, Ce le spunem copiilor și adolescenților despre sex îți prezintă şi „tehnica” a autoarei, cu exemple concrete din experienţa ei didactică.
14 conversatii pana la 14 ani, de Michelle Icard
În adolescență, relațiile dintre părinți și copii se schimbă. Replicile devin mai tăioase, atitudinea mai sfidătoare și apar mai des certuri sau reproșuri. Această carte te ajută să înveți cum să comunici cu copiii între 10-14 ani despre subiecte dificile precum: grija de sine, relațiile și sexul, tehnologia, banii și jobul, bullyingul sau autovătămarea. Cartea prezintă zeci de scenarii de discuții, fiind un ghid esențial pentru părinții ai căror copii devin din ce în ce mai independenți.
Michelle Icard este educator parental cu peste 30 de ani de experiență în lucrul cu familiile și în această carte oferă explicații științifice despre cum funcționează creierul și emoțiile copiilor aflați la pubertate și adolescență. De asemenea, vorbește despre abordările care le declanșează tinerilor reacții de respingere sau furie față de părinți și oferă sfaturi despre cum să menții o relație apropiată și caldă cu copilul tău.
Crescându-l pe Cain, de Michael Thompson și Dan Kindlon
Aceasta este una dintre acele cărți de parenting pe care toți părinții de băieți ar trebui s-o citească. Este scrisă cu multă empatie despre viața emoțională a băieților, despre trăirile, emoțiile reprimate, dar și despre lecțiile dure pe care aceștia sunt nevoiți să le învețe de mici.
Ce-i face pe băieții noștri să devină agresivi, lipsiți de considerație, brutali și manipulatori în relațiile cu sexul opus? De ce ajung să fie consumatori de alcool, droguri și senzații tari, teribiliști și orbi la conflictul creat în jurul lor? Ce se întâmplă cu copiii pe care i-am iubit și alintat când erau mici?
Autorii acestei cărți oferă sfaturi utile pentru creșterea și educarea băieților, făcând părinții să înțeleagă schimbările prin care trec adolescenții. De asemenea, aduce în discuție „cultura cruzimii” și stereotipurile masculinității care se perpetuează de la o generație la alta în grupurile de băieți. Ne va fi mai bine nouă, ca societate, și lor, ca indivizi, dacă avem curajul să privim în oglindă și să înțelegem că noi punem bazele analfabetismului emoțional al băieților, iar apoi tot noi îi învinovățim de lipsă de empatie și perspectivă.
Așadar, aceste cărți de parenting pentru adolescenți te vor ajuta să-ți înțelegi mai bine copilul și să stabilești o relație mai bună cu el. Îți recomandăm să citești și: Cum îi învățăm pe copii să aibă o mentalitate de succes?
Lasă un răspuns