• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar

Bucuria Lecturii

blog de lectură pentru copii și adolescenți

  • Home
  • Noutăți
    • Noutăți cărți
    • Concursuri
    • Interviuri
    • Povești copii
    • Altele
  • Recenzii
    • 0-6 ani
    • 7-9 ani
    • 10-12 ani
    • 13-15 ani
    • 16+ ani
  • Dezvoltare personală
  • Ce facem când nu citim
    • Activități și jocuri copii
    • Călătorii
  • Despre noi
Sunteţi aici: Acasa / Recenzii / 16+ ani / 5 cărți pentru băieți -de la cel mai mic la cel mai mare

5 cărți pentru băieți -de la cel mai mic la cel mai mare

By Raluca 2 comentarii

Vrem să creștem cititori, iar acest lucru nu este atât de ușor precum pare. Pasiunea pentru citit se învață și se cultivă încet, dar sigur. E nevoie de timp, răbdare și multă iubire pentru cărți pentru a putea transmite copiilor noștri microbul cititului. Însă o dată sădit, acel microb rămâne acolo pentru o viață întreagă și va face minuni. Primul pas în atingerea scopului este să găsim cele mai potrivite cărți pentru copiii noștri, cărți în care ei să se regăsească și texte pe care să le înțeleagă. Copiii (ca noi toți, de altfel) au nevoie de cărți în care să găsească conexiuni cu viața lor, au nevoie de cărți care să-i ajute să înțeleagă anumite lucruri și au nevoie de personaje cu care să împărtășească pasiuni, probleme sau trăiri sufletești.

Băieții rezonează cu un anumit gen de povești, fetele cu alt gen și e important să ținem cont de asta. E mult mai probabil ca unui băiat să-i placă o poveste cu super-eroi de exemplu, poveste pe care o fată e posibil să nu o sufere. Atunci când alegem cărțile pe care le recomandăm copiilor noștri, e bine să ne gândim și la acest aspect.

Noi ne-am propus ca astăzi să vă ajutăm un pic cu recomandările pentru băieți, astfel că am întocmit o listă de 5 cărți pentru băieți, câte una pentru fiecare categorie de vârstă. Ne-ar plăcea să aflăm și de la voi  alte titluri, așa că așteptăm cu drag comentariile voastre:) Iată, până atunci, la ce ne-am gândit noi:

Mașinuța curcubeu, de Sînziana Popescu

Începem cu cei mai mici, 0-6 ani, iar pentru această categorie, ne-am gândit la o cărticică tare drăguță, și anume , Mașinuța curcubeu, de Sînziana Popescu. Aceasta este o poveste despre prietenie, ne reamintește despre cât de bine este să ai prieteni și ne dă câteva povețe despre cum să te porți cu prietenii tăi. Fiind vorba în poveste despre un băiețel și o mașină, ne-am gândit că băieții vor rezona cel mai bine cu această istorioară, dar puteți încerca să le-o spuneți și fetelor. La urma urmei și nouă, fetelor, ne plac mașinile, nu?

Mașinuța din poveste este o mașinuță neagră, murdară și prost crescută. Când se înfuria, mașinuța stropea ”fără pic de rușine” tot ce prindea în cale: copii, părinți și câini deopotrivă. Asta până într-o zi când îl întâlnește pe Matei, un băiat drăguț, care își dă seama care este cauza comportamentului urât al mașinuței: ea este tristă pentru că nu are prieteni. Matei este cel care îi arată mașinuței ce înseamnă să ai un prieten și ce satisfacție și ce bucurie îți poate aduce o prietenie. Din acel moment, mașinuța se schimbă și devine cea mai colorată și mai grozavă mașină care se adăpostise în casa unui băiețel. Povestea este foarte frumoasă și foarte bine scrisă, așa cum ne-a obișnuit Sînziana și este o istorioară cu tâlc, pe care o putem folosi în discuțiile cu copiii noștri despre prietenie.

cărți băieți-Danny, campionul lumii

Danny, campionul lumii, de Roald Dahl

Aceasta este recomandarea noastră pentru categoria de vârstă 7-9 ani. Danny trăiește cu tatăl său într-o rulotă veche țigănească, sărăcăcioasă și fără electricitate, aflată lângă benzinăria și atelierul de reparații unde lucra tatăl său. Rămas fără mamă, te-ai gândi automat că viața lui Danny este una tristă, însă nu e chiar așa, pentru că tatăl lui este ”cel mai minunat și grozav tată pe care l-a avut vreodată un băiat”. El i-a schimbat scutecele de când era mic, îl spăla, curăța și făcea un milion de lucruri pe care de obicei le face mama pentru copilașul ei. Pe lângă asta, tatăl lui îi spunea cele mai frumoase povești, îi înălța zmeie și lampioane chinezești și îl lăsa să lucreze , cot la cot cu el, în atelierul de mașini . Danny era un adevărat mecanic auto!

La vârsta de 9 ani, viața lor ia o turnură deosebită.  Atunci, Danny îi descoperă cel mai mare și mai întunecat secret al tatălui său! Din momentul acela, Danny va avea parte de aventura vieții lui, ce va include nopți petrecute în pădure, capcane, puști, vânători, fazani, somnifere și multe altele….

Danny, campionul lumii este o carte de aventuri în stilul lui Roald Dahl, cu peripeții care mai de care mai interesante, o carte care nu te lasă să te plictisești.  Dahl este un povestitor minunat, reușind să vorbească de subiecte mai puțin plăcute (și folosind câteodată un umor malițios), într-o așa manieră încât nu poți să te superi pe el. Textul abundă de descrieri foarte frumoase care te transpun imediat în locul și pielea personajelor, iar mesajele transmise sunt în principal pozitive, pline de optimism și căldură.

Danny, campionul lumii este disponibilă pe libris.ro sau cărturești.ro

cărți băieți-Uluitorul Broccoli Boy

Uluitorul Broccoli Boy, de Frank Cottrell Boyce

Pentru categoria de vârstă 10-12 ani, o variantă potrivită este cartea Uluitorul Broccoli Boy, de Frank Cottrell Boyce , apărută la Editura Corint Junior și care spune povestea aventurilor nemaipomenite ale lui Rory Rooney, cel mai scund și mai slab băiat din clasă care, într-o bună zi, se înverzește. Așa ajunge la spital unde este ”cazat” în aceeași cameră cu cel mai mare dușman al său (și el la fel de verde). Tommy-LeeKomissky, numit și Komissky cel Groaznic este cel mai voinic și mai rău băiat din clasă. La școală, Komissky îi mănâncă lui Rory sendvișurile, îl aruncă din autobuz, îl trântește în pubelă cu capul în jos, pe scurt, îl terorizează. Iar acum, când cei doi se află în aceeași încăpere de spital, vă dați seama că se dezlănțuie haosul!!! …..

Dar este un haos amuzant, cu super-eroi de benzi desenate, cu teleportări și cu plimbări nocturne pe străzile Londrei cuprinsă de gripa felină. Copiii se vor opri pe la Grădina Zoologică, vor avea de-a face cu niște jafuri bancare și multe alte peripeții. Copiii se împrietenesc cu Koko, fetița chinezoaică (și ea verde). Ea va fi șeful bandei de super-eroi și împreună devin atracția londonezilor. Aceștia îi cred extratereștri mici și verzi și ajung chiar să vorbească cu prințul și prim-ministrul Marii Britanii. Aventurile lor sunt foarte amuzante, iar ritmul cărții este foarte alert.

Cartea este destul de groasă (în jur de 390 de pagini), însă sunt capitole scurte. Povestea este spusă cu mult umor, iar asta face lectura destul de ușoară. E clar o carte pentru băieți, pentru că sunt multe detalii despre super-eroi, de genul Spider-Man, Hulk și alții, iar exprimarea parcă este desprinsă din cărțile de benzi desenate.

cărți băieți-Jurnalul secret al lui Adrian Mole

Jurnalul secret al lui Adrian Mole, de Sue Townsend

Pentru adolescenții de la 13-15 ani, ne-am gândit la o carte super-drăguță și amuzantă, și anume Jurnalul secret al lui Adrian Mole, de Sue Townsend. Această carte reprezintă deja un clasic pentru adolescenți, ea fiind publicată acum mai bine de 30 de ani, în Anglia lui Margaret Thatcher. Genială și extrem de amuzantă, aceasta este o carte ce nu trebuie ratată! O recomandăm și adulților pentru un râs bun și pentru că e o ocazie foarte bună să-și amintească de propriile emoții și trăiri adolescentine:). Super! Super! Super! Citește mai multe despre carte în această recenzie!

cărți băieți-De veghe în lanul de secară

De veghe în lanul de secară, de J.D.Salinger

Chiar dacă De veghe în lanul de secară, de J.D. Salinger a văzut lumina tiparului acum mai bine de șaizeci de ani, romanul este încă extrem de actual și merită citit de toți adolescenții de la 16 ani în sus pentru că, cu siguranță aceștia se vor regăsi în întâmplările și trăirile lui Holden Caulfield. Chiar dacă au trecut atâția ani și chiar dacă vremurile de acum sunt cu totul altfel decât atunci când a fost scris romanul, ne dăm seama că oamenii nu se schimbă aproape deloc. Adolescenții de azi se confruntă cu aceleași temeri, frustrări și complexe cu care se confrunta și tânărul Caulfield în anii ’50.  Și problemele lor de azi sunt rezolvate în același stil ca Holden, adică prin revoltă, negare sau ignorare.

Cartea a avut un succes nebun încă de la apariție, este unul din cele mai citite romane pentru adolescenți din toată lumea, a fost interzis în mai multe țări de-a lungul anilor, iată cel puțin trei motive pentru care să începeți să citiți această carte. Îl veți descoperi pe Holden Caulfield, rebelul adolescent de șaptesprezece ani, care urmează să fie exmatriculat de la școală, îl veți vedea singur și deprimat, îndrăgostit, debusolat, speriat, dar vă asigur că îl veți îndrăgi foarte mult.

Lectură plăcută!

Citește și: Cartea pericolelor pentru băieți, cel mai potrivit cadou de Crăciun pentru băieți

Distribuie

  • Twitter
  • Facebook
  • Google

Similare

Din categoria: 0-6 ani, 10-12 ani, 13-15 ani, 16+ ani, 7-9 ani Etichetate cu:adolescenți, aventura si mister, aventuri, băieți, editura arthur, Editura Corint Junior, editura pionier press, editura polirom, Frank Cottrell Boyce, J.D.Salinger, Roald Dahl, Sinziana Popescu

Reader Interactions

Comentarii

  1. Mihaela a zis

    29 ianuarie 2018 la 3:32 pm

    Cristi a citit Danny, campionul lumii si i-a placut! Lui ii plac cartile de aventura si citeste cu patos Jules Verne. Mi-a spus ca preferata lui a fost Capitanul Hatteras.
    JD Salinger mi-a placut mie mult in liceu, cand am intalnit-o la engleza.

    Răspunde
    • Raluca a zis

      30 ianuarie 2018 la 9:15 am

      Sa-i cumperi si un exemplar din Jurnalul secret al lui Adrian Mole, sa-l aiba cand implineste 13 ani. E super amuzanta, mi-a placut mult de tot:)

      Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Abonează-te prin email

Top articole

  • Recomandări de lecturi de vacanță pentru copiii de 10-12 ani
  • Top 10 cărți pentru adolescenți de citit în 2019
  • De ce e bine să citim - 10 motive
  • Olguța și un bunic de milioane, de Alex Moldovan
  • 6 cărți care explorează relația mamă-fiică
  • Crăciunozaurul, de Tom Fletcher
  • 3 cărți clasice pentru copiii de 7-9 ani care nu trebuie să lipsească din bibliotecă
  • Top 10 cărți de aventuri pentru copii de 10-12 ani
  • 7 cărți romantice cu adolescenți de care te vei îndrăgosti
  • Charlie și fabrica de ciocolată- Roald Dahl

Cărți pe subiecte

A

Adolescenți  Alimentație sănătoasă  Amuzante  Animale  Autobiografie  Autori români  Aventură și mister 

B  

Băieți   Bestseller   Bullying   Bunătate și generozitate 

C

Câini  Călătorii în timp   Clasa pregătitoare/clasa întâi  Curaj

D

Dark fantasy   Dependențe   Detectivi  Discriminare  Dinozauri   

E

Emoții 

F

Fantasy   Fantome   Familie   Fete curajoase și deștepte  Ficțiune istorică   Fotbal   Frați/Surori  Frică  Furie 

G

Greșeli

H

Halloween Horror

I / Î

Idei preconcepute  Ilustrate   Imaginație  Invenții   Interzise sau controversate  Istorie Încredere

J

Jocuri pe calculator   Jurnale

M

Mamă-fiică  Moarte

N

Natură  Noapte-bună

O

Optimism  Orfani

P

Perfecțiune   Pisici  Premiate   Prietenie  Prieten imaginar

R

Rasism  Război

S / Ș

Suspans  Școală

T

Tați  Thriller  Timiditate  Toleranță

V

Vampiri Vrăjitoare

Z

Zâne

 

    

Copyright © 2021 Bucuria Lecturii