Clubul de carte al celebrei Oprah Winfrey este cel mai cunoscut club de acest gen din întreaga lume. Orice roman ce apare pe lista ei își asigură succesul pe plan mondial, atât de mare este influența acestei femei. Am fost și noi curioși să vedem ce cărți citește Oprah și putem spune că am dat peste titluri extrem de interesante. Majoritatea cărților recomandate sunt de beletristică și ficțiune istorică, dar am găsit și dezvoltare personală sau biografii. Astăzi vă prezentăm 4 cărți pentru adolescenți recomandate de Oprah, iar lista completă o puteți găsi aici.
Cărți pentru adolescenți de dragoste
Cititorul, de Bernhard Schlink
Aceasta este o poveste tulburătoare, intensă și plină de profunzime. La prima vedere, Cititorul este o poveste de dragoste dintre un adolescent de cincisprezece ani și o femeie matură, cu douăzeci de ani mai mare decât el. Dar îți dai repede seama că romanul reprezintă mai mult de-atât. Sub pretextul unei povești de iubire, Schlink atinge subiecte extrem de dificile și dureroase, și anume cel de-al doilea război mondial și vina colectivă a germanilor pentru Holocaust.
Așadar, Cititorul nu este doar o poveste a unei relații intime. Este un roman psihologic, un prilej pentru autor de a pune întrebări dificile și a căuta răspunsuri referitoare la grozăviile înfăptuite de germani în al doilea război mondial. Ce ar trebui să facă generația post-război și cum ar trebui să trăiască germanii de azi cu rușinea exterminării evreilor? Cum ar trebui să trăiască împreună cu cei care au participat la atrocitățile acelea? Cum ar trebui să-i trateze pe cei care au intrat și s-au angajat de bunăvoie în lagărele de concentrare, provocând suferință și moarte?
Cititorul este o carte mică, dar o mare carte. Se citește pe nerăsuflate, te tulbură și te lasă pe gânduri. Ne-a plăcut enorm cum scrie Schlink, cum a construit personajul Hannei, cum reușește să creeze o atmosferă tensionată și rece. Nu o poți citi pe Hanna, nu poți înțelege ce e în spatele comportamentului ei distant, nu poți desluși secretul ei. Și asta se întâmplă pentru că Hanna este văzută prin ochii lui Michael, adolescentul îndrăgostit de ea.
Nu există decât cuvinte de laudă pentru micul roman al lui Schlink. Cititorul este o carte care trebuie citită!
Fiica norocului, de Isabel Allende
Fiica norocului este o carte de care te vei îndrăgosti. Lumea creată de Isabel Allende este magică, un loc în care spiritismul și credința în supranatural își au un loc de cinste. Personajele sale sunt impresionante, iar viața lor este fascinantă. Descântecele, vrăjile, pasiunile și misterele care-i însoțesc pe protagoniști te farmecă și te țin captiv printre paginile romanului.
Fiica norocului povestește viața Elizei Sommers, o fetiță chiliană, abandonată la naștere și adoptată de o familie englezească. La aproape 16 ani, Eliza se îndrăgostește de Joaquin Andieta, un tânăr sărac, ce lucrează la compania britanică a unchiului său Jeremy. Știind că mătușa Rose își dorește pentru ea o căsătorie care să-i asigure un statut social, Eliza își consumă dragostea ferindu-se de ochii acesteia. Când Joaquin pleacă în California, atras de mirajul aurului, pentru Eliza, însărcinată cu copilul lui Joaquin, singura soluție este să plece în căutarea bărbatului iubit.
Călătoria Elizei se va dovedi extrem de periculoasă, ea având parte de multe încercări, de renunțări, dar și descoperiri. Într-o Californie aproape pustie, locuită de aventurieri și prostituate, unde lăcomia, violența și cruzimea fac parte din peisajul normal al vieții, Eliza se va descoperi pe sine, se va îndrăgosti de libertate și-l va cunoaște pe Tao Chi’en.
Cărți pentru adolescenți: saga de familie
La răsărit de Eden, de John Steinbeck
Considerată o adevărată capodoperă, La răsărit de Eden este un roman clasic ce nu trebuie ratat. Acțiunea se întinde din timpul Războiului Civil american și până la sfârșitul Primului Război Mondial, urmărind destinele a două familii, Trask și Hamilton, de-a lungul a două generații. O adevărată saga a familiei, La răsărit de Eden este o carte ce rămâne în mintea și sufletul cititorului mult după ce a terminat-o de citit.
Cu acest roman, Steinbeck a făcut o treabă cum nu se poate mai bună. Este de-a dreptul genial cum reușește să abordeze teme atât de dificile și să creeze personaje atât de complexe, folosind un limbaj simplu și poetic. El descrie atât de frumos, de viu Valea Salinas din California, încât te face să te simți imediat parte din peisaj. Personajele sunt extrem de bine conturate. Conflictele și frământările lor, discuțiile și dilemele existențiale sunt atât de bine puse în scenă, încât oricine lecturează această carte se va îmbogăți spiritual.
Vei găsi de toate în carte: sărăcie, bogăție, război, crimă, iubire și minciuni. Vei întâlni oameni inteligenți, naivi, egoiști, calculați sau confuzi. Pe unii îi vei iubi, pe alții îi vei urî, dar cu siguranță vei avea alături de ei o călătorie fascinantă.
La răsărit de Eden trebuie să se afle pe orice listă de cărți pentru adolescenți și adulți deopotrivă deoarece este o carte minunată, provocatoare, ușor de citit și greu de scos din minte.
Stâlpii Pământului, de Ken Follet
Această epopee istorică este o impresionantă. Palpitantă, cu multă acțiune și suspans, Stâlpii Pământului te va ține conectat de la prima la ultima pagină. Bestseller internațional și considerat cel mai bun roman al lui Follet, Stâlpii Pământului redă o imagine fidelă și fascinantă a vieții în Evul Mediu.
Vei găsi în carte intrigă, ambiție, jocuri de putere, manipulare, înşelătorie, răzbunare, cruzime, dar și iubire, sex și pasiune. Follet îți prezintă o viață neromanțată a oamenilor vremii, prilej nemaipomenit pentru a învăța cât de crudă era viața atunci și cât de puternică era lupta pentru supraviețuire. Citind despre jafurile și violurile care erau la ordinea zilei, despre lipsa igienei, despre oameni care dormeau cu animalele sub același acoperiș, vei învăța să apreciezi confortul în care trăiești acum. Citind despre lupta pentru putere de atunci vei sesiza asemănările cu ce se întâmplă în zilele noastre și vei învăța să deosebești pe cât posibil de manipulările și înșelătoriile de bunele intenții.
Așadar, Stâlpii Pământului e o carte fascinantă pe care ar trebui s-o citească toți pasionații de istorie. Datorită prezenței unor scene de sex explicite, poate fi trecută pe lista de cărți pentru adolescenți peste 15- 16 ani, însă este o poveste mult prea bine scrisă pentru a fi ocolită. Este un exemplu minunat de ficțiune istorică, Follet îmbină perfect realitatea cu fantezia și reușește o adevărată capodoperă. Autorul s-a documentat serios înainte de a scrie cartea, și asta se vede.
În 2007 când a ales-o pentru celebrul ei club de carte, Oprah a spus că această carte este o comoară. Și că toți cei care o vor citi nu se vor mai uita la o catedrală cu aceiași ochi ca până atunci.
Lectură plăcută!
Citește și: Ce citesc adolescenții: 3 cărți bestseller care nu trebuie ratate
[…] Oprah Winfrey a adăugat acest titlu pe lista ei de lecturi din celebrul ei club de carte, considerând romanul o adevărată comoară. Dacă vreți să vedeți și alte recomandări ale lui Oprah, citiți acest articol. […]