Cărțile nu se demodează niciodată. O carte scrisă acum 100 de ani poate fi la fel de interesantă ca alta scrisă acum 3 luni sau una care va fi scrisă peste 10 ani. O carte este bună sau mai puțin bună, punct. Iar cele bune sunt cele care durează în timp și care încântă mai multe generații la rând. Sunt foarte multe cărți clasice pentru copii care nu trebuie să lipsească din bibliotecă pur și simplu pentru că sunt minunate, dar cu toate astea noi am ales doar trei. Recunosc că ne-a fost și nouă foarte dificil să ne oprim la aceste titluri, dar promitem că după ce le citiți pe astea, revenim și cu o continuare a listei:)…
3 cărți clasice pentru copii de 7-9 ani
Pânza Charlottei, de E.B.White
Unul dintre cele mai cunoscute romane scrise pentru copii, Pânza Charlottei este o poveste despre prietenie, bunătate și dăruire. Un porc nemaipomenit, o păienjeniță extraordinară, o fetiță ce iubește animalele, iată cu cine vă veți întâlni în această poveste. Wilbur este un porc abia născut, pricăjit și bolnav care nu are are șanse de supraviețuire și căruia fermierul i-a pus gând rău. Datorită inimii miloase ale lui Fern, fata fermierului, Wilbur va fi ”grațiat”, hrănit cu biberonul, îngrijit și iubit. El crește mare, se transformă într-un ”porc pe cinste” și trăiește bine mersi în grajdul familiei Zuckerman.
Dar povestea nu este așa de simplă și nu se termină așa ușor. Porcul nostru își face prieteni în grajdul unde se întâmplă ”minuni”, devine celebru în tot satul și faima i se duce până hăt în satele vecine și trăiește fericit până la adânci bătrâneți. Ce rol are atunci păienjenița Charlotte? Păi toate minunile i se datorează dânsei…
O carte foarte drăguță care te cucerește rapid. Autorul a surprins foarte bine lumea animalelor, comportamentele lor sunt perfect interpretate, iar ”discuțiile” dintre ele sunt savuroase. Da, animalele vorbesc, au sentimente, doar că noi adulții ne-am îndepărtat atât de mult de natură și de viețuitoarele ei, încât nu le mai auzim și nu le mai înțelegem. Făcând abstracție de fobia mea pentru păianjeni și senzația de mâncărime pe care am simțit-o tot timpul imaginându-mi acele animăluțe cu muulte picioare păroase, pot spune că a fost o lectură plăcută și chiar am aflat câteva informații utile pe care nu le știam despre păianjeni și pânza lor.
Vrăjitorul din Oz, de L.Frank Baum
Aceasta este o carte absolut obligatorie! Copiii mei au îndrăgit-o pe loc și au avut răbdare s-o citim chiar dacă știau deja povestea: Dorothy este luată pe sus de o tornadă, împreună cu casa şi căţelul ei, Toto. Amândoi sunt duși departe de Kansas-ul natal, într-un ţinut total diferit, populat de tot felul de omuleţi, de diferite culori şi mărimi, cu vrăjitoare, bune şi rele. În aceste ținuturi, Dorothy își face noi prieteni (Sperie-Ciori, Omul de Tinichea, Leul cel fricos) , împreună cu care vor merge la Vrăjitorul din Oz, singurul care o poate ajuta să se întoarcă acasă. Enigmaticul Oz se dovedește a fi însă, un impostor…
Vrăjitorul din Oz este o poveste foarte frumoasă, din unde înveți câteva lecții extrem de importante, printre care amintesc doar două, și anume: nicăieri nu-i ca acasă și că în fiecare zi înveţi ceva, experienţa aducând cu sine cunoaştere. Iar în ceea ce privește sărutul vrăjitoarei bune, de la Nord, recunosc că am furat și eu tactica și o folosesc pe copiii mei atunci când le este frică de ceva…(Vrăjitoarea cea bună o sărută pe frunte pe Dorothy pentru a o proteja, pentru că nimeni nu va îndrăzni să-i facă rău cuiva care poartă sărutul Vrăjitoarei din Nord) 🙂
Heidi, fetița munților- Johanna Spyri
Eu țin minte că această poveste m-a impresionat foarte tare în copilărie. Mi-a plăcut tare mult atunci, dar și acum, la maturitate, când am recitit-o împreună cu copiii mei. O poveste care te emoționează în la orice vârstă este o poveste clasică, ce merită toată atenția noastră! Această carte este cu atât mai necesară acum, în zilele noastre, când copiii se duc din ce în ce mai rar ”la țară” și petrec din ce în ce mai puțin timp în natură, la aer curat, în iarba verde și alături de animale în mediul lor natural și bucurându-se de libertatea pe care ți-o oferă natura.
Acum, când tabletele, TV-ul, telefoanele etc pun stăpânire pe sufletul copiilor noștri, acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de astfel de cărți care să ne reamintească cât de bine te poți simți mirosind roua de dimineață și călcând în picioarele goale pe iarbă (fără să-ți fie frică de căpușe și alte minunății de genul ăsta….)
Heidi este o poveste emoționantă pe care, cu siguranță, toți copiii o vor îndrăgi! Dragi părinți, citiți povestea împreună și vă veți bucura și voi de reîntâlnirea cu Heidi, cu Bunicul, Clara…..
Lectură plăcută!
Citește și:
[…] că animalele care vorbesc reprezintă o insultă la adresa divinității. Din același motiv și Pânza Charlottei de E. B. White a fost cenzurată. În Turcia și Marea Britanie, mai multe voci au afirmat că […]