Dacă cititul reprezintă pentru tine o modalitate excelentă de a-ți petrece timpul liber, atunci probabil că și în noul an ți-ai propus să te răsfeți cu cel puțin o carte în fiecare lună. Cum și noi suntem adepții cititului, atât pentru dezvoltarea personală și sănătatea mintală, cât și pentru relaxare, ți-am pregătit în acest articol câteva recomandări de cărți pentru fiecare lună.
Am inclus mai multe tipuri de cărți despre care credem că vor adăuga valoare vieții tale. Lista noastră include romane de dragoste care te vor face să visezi, cărți de ficțiune care te vor absorbi într-o lume fantastică, ghiduri de dezvoltare personală care te vor ajuta să vezi viața într-o altă lumină și cărți amuzante care îți vor face ziua mai frumoasă!
Ianuarie 2023 – Top 3 cărți de dezvoltare personală
Dacă în decembrie ți-ai făcut bilanțul pentru ce s-a întâmplat în anul care a trecut, în luna Ianuarie trebuie să te gândești la viitor, la ce te așteaptă în noul an. Pentru aceasta ai nevoie de echilibru mental, încredere în forțele proprii și mult optimism. De aceea, prima lună din an este perfectă pentru cărțile de dezvoltare personală.
De ce nu mi-a spus nimeni asta până acum?, de Dr Julie Smith
Această carte conține o mulțime de sfaturi care te ajută să treci prin perioadele provocatoare ale vieții. Smith, care este cunoscută mai ales pentru videoclipurile ei de pe TikTok, descompune cartea în secțiuni despre diferite emoții, inclusiv motivația, frica și durerea. Fiecare secțiune este apoi împărțită în capitole care explică de unde vine această emoție și cum să o gestionezi.
Sfaturile și tehnicile propuse sunt testate în sesiunile de terapie ale lui Smith cu pacienții ei. Sunt practice, ușor de înțeles și ușor de aplicat în viața de zi cu zi. Ele te ajută să-ți gestionezi stările de anxietate, să-ți consolidezi încrederea în tine, să-ți găsești motivația și să înveți din greșeli. De ce nu mi-a spus nimeni asta până acum? este o lectură obligatorie pentru oricine vrea să aibă mai multă grijă de sănătatea mintală în 2023.
2. Fă-ți patul, de William H. McRaven
Pe 17 mai 2014, amiralul William H. McRaven s-a adresat absolvenților Universității din Austin în ziua acordării diplomelor. El le-a împărtășit celor prezenți cele 10 principii pe care le-a învățat în timpul antrenamentelor pentru trupele U.S. Navy Seal, care l-au ajutat să depășească dificultățile în carieră și viață. Discursul a devenit viral, cu peste 10 milioane de vizualizări, ceea ce l-a determinat pe amiralul McRaven să scrie o carte.
Fă-ți patul relatează întâmplări din viața amiralului și a oamenilor pe care i-a cunoscut în timpul serviciului militar, care s-au confruntat cu situații dificile, dar au luat decizii dure cu hotărâre, compasiune, onoare și curaj. Această carte deosebită oferă sfaturi practice, simple, dar înțelepte și cuvinte de încurajare care îi vor inspira pe cititori să învețe și din cele mai întunecate momente ale vieții.
”O carte extraordinară în simplitatea ei… idei superbe, inteligente și succinte.” – Forbes
3. Cele 7 obișnuințe ale adolescenților extraordinar de eficace, de Sean Covery
Versiunea pentru adulți a acestei cărți –Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace– a cunoscut un succes incredibil de-a lungul anilor, astfel nu este de mirare că a apărut și o ediție pentru adolescenți. Scrisă de Sean Covery, Cele 7 obișnuințe ale adolescenților extraordinar de eficace este un ghid util pentru adolescenți, deoarece îi învață ce trebuie să facă pentru a avea succes în toate aspectele vieții lor.
Unele dintre obiceiurile incluse în carte includ: proactivitatea, prioritizarea și exersarea înțelegerii. Cartea vorbește despre unele dintre cele mai importante lucruri din viață, precum relațiile și păstrarea speranței atunci când lucrurile devin grele. Este o carte excelentă, care are abilitatea de a te încuraja atunci când te afli într-o situație dificilă.
Februarie 2023 – cărți de dragoste
Februarie este luna îndrăgostiților, astfel că lista noastră nu putea conține altceva decât un roman de dragoste.
3. Mai tare ca-n filme, de Lynn Painter
Pentru Liz Buxbaum, o adolescentă romantică, balul de absolvire ar trebui să fie un moment de basm. Și totuși, ea nu vrea să se ducă și nimic nu ar putea-o face să se răzgândească – nimic, în afară de sosirea în oraș a lui Michael Young, băiatul de care era îndrăgostită în copilărie. Liz nu are nicio îndoială că Michael e sufletul ei pereche, dar nu știe cum să-l facă și pe el să vadă asta. Ca să intre în anturajul lui, Liz trebuie să-și calce pe inimă și să-i ceară ajutor rivalului ei de-o viață, Wes Bennett. Însă, cu cât petrece mai mult timp cu Wes, cu atât mai mult își dă seama că Michael s-ar putea să nu fie băiatul potrivit pentru ea.
Citește și: 7 cărți romantice cu adolescenți de care te vei îndrăgosti
Martie 2023 – cărți pentru femei
Deoarece luna martie este luna femeilor, este evident că îți vom recomanda să citești cărți pentru fete curajoase, îndrăznețe și deștepte.
4. În Brooklyn crește un copac, de Betty Smith
Plasată la începutul anilor 1900, acțiunea este construită în jurul personajului feminin Francie Nolan, o fată săracă, dar plină de forță, curaj, tărie de caracter și perseverență. Familia sa se luptă cu sărăcia, datorită șomajului frecvent al tatălui alcoolic, însă Francie se străduiește să aibă o viață mai bună. Cartea este emoționantă, atingând subiecte delicate și prezentând complexitatea relațiilor familiale cu aspectele lor inerente de iubire, dezamăgire, speranță, devotament, negare și pierdere.
Francie devine o tânără puternică, inteligentă și independentă. Asemenea copacului care a crescut în împrejurimile sumbre din cartierul ei sărac, Francie învinge adversitățile vieții pentru a crește și a înflori – amintindu-ne că împrejurimile noastre și experiențele timpurii de viață nu trebuie să determine restul vieții noastre.
5. Agathele, de Kathleen Glasgow
O carte amuzantă, cu mult mister și fete deștepte.
Când Brooke Donovan este găsită moartă, două fete ce nu par să aibă nimic în comun îşi pun mintea la contribuţie ca să rezolve un caz ingenios. Având la îndemână armele necesare – opera completă a Agathei Christie, Alice și Iris vor învăţa cum să rezolve un mister, însă habar n-au prin câte pericole vor trebui să treacă ca să afle criminalul. O carte plină de umor și cu multe răsturnări de situație, este imposibil de lăsat din mână!
Aprilie 2023 – romane fantasy
Aprilie este prima lună de primăvară, când simțurile noastre sunt mai ascuțite, iar trăirile devin mai intense. De aceea, un roman fantasy este alegerea perfectă pentru această lună. Iată ce îți recomandăm:
6. Acest har necruțător, de Emily Thiede
Darul oferit de zei Alessei ar trebui să amplifice magia partenerului ei, nu să îi ucidă pe toți pretendenții pe care ea îi atinge. Acum, când doar câteva săptămâni o mai despart de lupta cu un roi de demoni înfometați, Alessa nu mai are prea mult timp la dispoziție pentru a găsi un partener alături de care să poată opri invazia. Iar atunci când un preot cu intenții ascunse îi convinge pe credincioși că moartea Alessei este singura lor speranță de supraviețuire, proprii soldați încearcă să o asasineze.
Cuprinsă de disperare, Alessa îl angajează drept gardă personală pe Dante, un renegat cinic care poartă pecetea cu care sunt însemnați criminalii. El deține cheia care va asigura supraviețuirea Alessei, însă poate Dante s-o ajute să-și controleze darul sau o va distruge odată pentru totdeauna?
7. Hoți mărunți, de Margaret Owen
Vanja Schmidt știe că totul are un preț, chiar și dragostea unei mame. Când viața îi este pusă în pericol și riscă să piardă protecția oferită de nașele ei, Moartea și Fortuna, Vanja se hotărăște să-i fure viața stăpânei sale, Gisele, folosind un colier de perle vrăjite pentru a-i lua locul.
Acum Vanja duce o viață dublă, ca prințesă și hoț de bijuterii în Minkja, fermecând nobilii în timp ce le golește cuferele pentru a-și finanța marea evadare. Atrage însă asupra ei furia unei Zeițe Inferioare și este blestemată să aibă parte de un sfârșit prematur: pentru lăcomia ei, se va transforma în perle și rubine până la următoarea lună plină. Acum Vanja trebuie să rupă blestemul și să fugă, însă este păzită zi și noapte de o semizeiță sălbatică, persecutată de logodnicul sinistru al Giselei și urmărită de un prefect junior care pare dispus să-i descopere toate secretele.
Citește și: 6 cărți pe care să le citești dacă ți-a plăcut Jocurile Foamei
Mai 2023 – cărți de ficțiune istorică
Inspirate din fapte reale, cărțile de ficțiune istorică reprezintă o modalitate foarte bună de a descoperi întâmplări din trecut. De aceea , am strecurat și noi în această listă 3 astfel de cărți:
8. Fata de pe Titanic, de Hazel Gaynor
Fata de pe Titanic este un roman fermecător, care ne poartă pe urmele uneia dintre cele mai fascinante, și totodată mai tragice, povești ale omenirii: scufundarea Titanicului. Intriga romanului este inspirată din fapte reale, având la bază tragica istorie a 14 emigranți irlandezi care, au plecat din comitatul Mayo, Irlanda, pentru a călători cu vaporul Titanic la rudele lor din America. Pe plan local, grupul este cunoscut astăzi ca „Cei paisprezece din Addergoole“. Dispariția a unsprezece dintre ei, pe 15 aprilie 1912, a reprezentat cea mai mare pierdere de vieți omenești dintr-o anumită regiune, provocată de scufundarea Titanicului.
9. Căderea uriașilor, de Ken Follet
Cu un talent desăvârșit de povestitor, Ken Follet ne poartă în această epopee impresionantă înapoi în timp, la începutul secolului XX. Căderea uriașilor urmăreşte vieţile unor familii prin tulburările şi drama Primului Război Mondial, a revoluţiei bolşevice şi a luptei femeilor pentru dreptul de vot.
În Anglia anului 1911, iubirea şi duşmănia leagă două familii cât se poate de diferite: familia Williams, simpli mineri galezi, şi familia Fitzherbert, proprietarii aristocraţi ai unei mine de cărbune. Lady Maud Fitzherbert se îndrăgosteşte de prietenul fratelui său, Walter von Ulrich, diplomat şi ataşat militar la ambasada germană de la Londra. Destinul lor aparent potrivnic se împleteşte cu cel al unui consilier ambiţios al preşedintelui american Woodrow Wilson şi cu cel al fraţilor ruşi orfani Lev şi Grigori Peshkov, ale căror planuri de a emigra în America sunt date peste cap de izbucnirea războiului, de recrutare şi de revoluţia bolşevică.
10. O regină pe eșafod, de Hilary Mantel
Câștigătoare a premiului Man Booker, O regină pe eșafod este plasată în Anglia, anul 1535. Thomas Cromwell, fiul unui fierar, devenit secretarul regelui Henric al VIII-lea și șeful Cancelariei are o influență extraordinară la curtea regelului. Puterea sa crește odată cu cea a lui Anne Boleyn, noua soţie a lui Henric. Însă Anne n-a reușit să-i ofere regelui un moștenitor, iar inteligența ei ascuțită, alături de voința temerară, îi va înstrăina pe vechii prieteni ai lui Henric și familiile nobile din Anglia.
Când regele vizitează Wolf Hall, Cromwell îl vede cum se îndrăgostește de urâţica Jane Seymour. La un semn al lui Henric, sfetnicul său este pregătit să o îndepărteze pe regină de la curte, în urma unui proces de adulter și trădare. Astfel, Cromwell trebuie să găsească o soluție care să fie pe placul lui Henric, să protejeze națiunea și să îl mențină, în același timp, în grațiile regelui.
”O regină pe eșafod este cea mai bună carte de ficțiune istorică pe care am citit-o vreodată. O realizare excepțională.” – Sunday Telegraph
Iunie 2023 – cărți ecranizate
Vara începe să-și facă simțită prezența și parcă suntem mai optimiști și mai binedispuși în această perioadă. Ca să păstrăm același spirit înalt, îți recomandăm o carte super drăguță!
11. Minunatul prezent, de Tim Tharp
Finalistă la National Book Award și ecranizată într-un film de succes, Minunatul prezent este o poveste despre responsabilitate și maturizare, un roman inteligent și bine scris.
Sutter Keely este un tip amuzant, sufletul petrecerii. Nu-i cel mai strălucit elev de liceu, dar este persoana care-i va face pe toți să danseze și să se bucure de moment. Ce mai contează că mai este puțin și liceul se va termina? Sutter nu este genul de persoană care să meargă la facultate, până la urmă este bună și slujba de vânzător la un magazin de haine bărbătești. Important este ca totul să fie bine ACUM, nu-i așa?
Într-o zi, însă, când Sutter o întâlnește pe Aimee, lucrurile încep să se schimbe. Aimee este un dezastru social și are nevoie de Sutter să-i arate cum să se distreze. Dar Aimee nu seamănă cu celelalte fete și, în scurt timp, Sutter are puterea, pentru prima dată în viața lui, de a face o diferență în viața altcuiva – sau de a o strica pentru totdeauna.
Iulie 2023 – cărți premiate
Dacă ești în vacanță și ai chef de o carte interesantă, noi îți recomandăm o carte premiată, care îți pune mintea la contribuție și te ține super conectat.
12. Jocul lui Westing, de Ellen Raskin
Premiată cu Medalia Newbery, Jocul lui Westing te invită să participi la descifrarea misterului unei morți dubioase. Când un milionar excentric moare, 16 oameni diferiţi şi cu totul neobişnuiţi se adună și încearcă să înțeleagă circumstanţele decesului.
Cei 16 posibili moştenitori cad imediat în patima jocului propus de Westing prin testamentul său, atraşi de miza finală: două milioane de dolari. „Nu contează ce aveţi, ci ceea ce nu aveţi“ este unul dintre indiciile lăsate de unchiul Sam. Însă jocul lui presupune multă atenţie, spirit strategic, diplomaţie şi o privire de la distanţă.
August 2023 – cărți de citit la piscină
Cel mai probabil în această lună te afli fie la piscină, fie pe plajă, de aceea dacă îți dorești o carte delicioasă pe care s-o citești în concediu, iată din partea noastră o recomandare:
13. Lecții de chimie, de Bonnie Garmus
Lecții de chimie este o carte spirituală, plină de umor și cu personaje pe care le vei îndrăgi rapid. Spune povestea lui Elizabeth Zott, o chimistă care conduce o echipă de bărbați la universitate în anii 1960. Femeie puternică și inteligentă, Elizabeth observă repede că atitudinea față de femei a colegilor săi nu este deloc obiectivă. Singurul care pare să o înțeleagă este genialul și singuraticul Calvin Evans, savantul cu multiple nominalizări la Premiul Nobel, care se îndrăgostește de mintea ei sclipitoare.
Fără să-și dea seama, Elizabeth se trezește în câțiva ani mamă singură, nevoită să-și schimbe cariera. Ajunge să fie prezentatoare la una dintre cele mai populare emisiuni TV de gătit, unde le învață pe femei că gătitul este un act al științei chimice. Numai că, din păcate, nu toată lumea este încântată de succesul său, deoarece ea nu le învață pe femei doar cum să gătească, ci și cum să gândească.
Septembrie 2023 – romane bazate pe povești adevărate
Cum vara s-a terminat, este timpul pentru regrupare, instrospecții și o carte inspirată de fapte reale.
14. Trei surori, de Heather Morris
Trei surori spune povestea a 3 fete, supraviețuitoare ale lagărelor de concentrare Auschwitz-Birkenau. Bazat pe fapte reale, acesta este un roman emoționant despre puterea speranței în vremuri potrivnice. La sfârșitul anilor 1920, trei fetițe dintr-un orășel din Slovacia sunt rugate de tatăl lor să promită că vor avea mereu grijă una de cealaltă. La 15 ani, Livi e trimisă la Auschwitz. Cibi, care are 19 ani, nu poate concepe să-și lase singură sora mai mică și decide să o însoțească. Magda, în vârstă de 17 ani, reușește să se ascundă o vreme, dar până la urmă ajunge și ea în lagăr. Cele trei surori se reîntâlnesc în cel mai cumplit loc cu putință: la Auschwitz-Birkenau. Cruzimea și teroarea pe care le au de înfruntat sunt inimaginabile, dar amintindu-și de promisiunea făcută tatălui lor, luptă din toate puterile pentru a trăi.
Octombrie 2023 – cărți thriller
Pentru că în octombrie este Halloween, este bine să intri în atmosfera de groază cu ajutorul unei cărți pe măsură. Așadar, pentru această lună îți recomandăm o poveste thriller.
15. Seria Lockwood și Asociații, de Jonathan Stroud
De mai bine de 50 de ani, Marea Britanie este zguduită de o Problemă neobișnuită: noaptea, locuitorii săi sunt asaltați de Vizitatori nu tocmai prietenoși, sosiți dintr-o altă lume. Nimeni nu știe care este cauza acestor bântuiri, nici cum pot fi ele oprite. Anthony Lockwood, Lucy Carlyle și George Cubbins, membrii Agentiei Lockwood, își unesc forțele în luptă împotriva Vizitatorilor, înarmați cu un întreg arsenal, din care nu lipsesc săbiile, pilitura de fier, lanțurile sau… pliculețele de ceai.
Cele 3 volume din această serie – Conacul bântuit, Craniul din bibliotecă și Băiatul din umbră – sunt un deliciu. Umorul face casă bună cu suspansul și întâlnirile paranormale. Un mare DA!
Citește și: 8 thrillere pătrunzătoare pentru adolescenți care-ți fac inima s-o ia la goană
Noiembrie 2023 – cărți amuzante
Iarna începe să se instaleze, așadar ai nevoie de o carte frumoasă, care să te binedispună și să-ți țină companie în serile friguroase. Iată ce îți recomandăm:
16. Când totul e adevărat, de Erin Watt
Când Vaughn Bennett are posibilitatea de a deveni falsa iubită a unui star pop, ea cântărește foarte bine situația. Ea este o chelneriță obișnuită, care muncește din greu să-ți susțină familia, iar el -Oakley Ford este starul pop, câștigător al mai multor premii Grammy, cu milioane de fane și o reputație de cuceritor rebel. El are nevoie de o nouă imagine, iar ea este cea mai potrivită pentru a-l ajuta. Vor reuși să-i păcălească pe paparazzi și pe fani?
„O poveste delicioasă, care se citește cu sufletul la gură.” – School Library Journal
„Isteț și amuzant. Un roman pe care n-ai voie să-l ratezi.” – Kirkus Review
Decembrie 2023 – cărți cu și despre familii
Decembrie este luna reuniunilor de familie, însă pentru un pic de amuzament și o schimbare de scenariu, vă recomandăm o carte cu o familie mai puțin obișnuită.
17. Toți cei din familia mea au ucis pe cineva, de Benjamin Stevenson
Mă îngrozea reuniunea familiei Cunningham încă dinainte de prima crimă. Dinainte să ne înzăpezim în stațiunea montană.
Ideea e că în familia Cunningham nu ne prea înțelegem între noi. N-avem decât un singur lucru în comun: toți am ucis pe câte cineva.
Fratele meu, sora mea vitregă, soția mea, tata, mama, cumnata mea, unchiul meu, tatăl meu vitreg, mătușa mea. Chiar și eu.
Când e găsit în zăpadă primul cadavru, e clar că doar un Cunningham ar fi putut comite crima — și eu trebuie să dovedesc.
În familia mea sunt mulți criminali. Dar un singur ucigaș…
Toți cei din familia mea au ucis pe cineva este o carte nebună, inteligentă, amuzantă și plină de neprevăzut. O poveste originală și delicioasă!
„Mi-a plăcut la nebunie. Cu totul original, foarte distractiv și o lectură obligatorie pentru toți fanii genului mystery. O carte extraordinar de proaspătă, deșteaptă și amuzantă — n-am mai citit niciodată așa ceva.” – Jane Harper
Dacă ți-au plăcut aceste recomandări de cărți, citește și: 8 cărți pe care să le citești dacă ți-a plăcut Harry Potter
Lasă un răspuns