În weekendul trecut am petrecut clipe minunate la atelierele din cadrul proiectului Căsuța cu povești. Copiii care ne-au trecut pragul au plecat cu zâmbetul pe buze și asta este tot ce ne putem noi dori. Le plac poveștile, le place lucrul de mână, le plac discuțiile și distracția, iar noi le oferim toate aceste lucruri prin atelierele Bucuria Lecturii.
Văd cu multă bucurie și satisfacție cât de mult îndrăgesc copiii poveștile. Ei ascultă cu atenție, cu ochii mari și respirația întretăiată fiecare rând din istorioarele lecturate și asta este pentru mine o imensă mulțumire sufletească. Viața noastră ar fi un pic mai tristă fără povești și le-am face un foarte mare rău copiilor dacă le-am lua această bucurie. Părinți, vă rog, citiți copiilor povești!
Weekendul acesta a fost dedicat reinventării poveștilor vechi clasice și descoperirea poveștilor românești moderne. Astfel că, sâmbătă, 9 decembrie 2017 ne-am imaginat cum ar fi dacă am schimba noi un pic poveștile. Am dat în urmărire generală personajele negative din povești (căpcăuni, vrăjitoare) pentru relele pe care le-au făcut, dar am concluzionat că poveștile ar fi plictisitoare fără aceste personaje negative. Am lecturat Albastră ca Cerneala de Octav Pancu Iași, o povestioară tare haioasă și apoi am confecționat păpuși din ață.
Duminică, 10 decembrie 2017, a fost rândul poveștilor românești, astfel că am citit Mi-e dor de tine, de Cristina Donovici, o poveste înduioșătoare care i-a emoționat pe toți copiii. În timpul lecturii se auzeau, pe ici, pe colo, interjecții de genul: ”Offff”, ”Ah”, ”Oh”, copiii fiind foarte empatici cu personajele poveștii. Totul e bine când se termină cu bine și astfel, impulsionați de happy end-ul istorioarei, am construit împreună cele mai frumoase căsuțe din hârtie.
Pozele nu sunt la înălțimea operelor lor de artă, căsuțele construite au fost de-a dreptul minunate, iar copiii extrem de talentați și creativi. Felicitări tuturor și vă mai așteptăm și la alte ateliere!
Weekend-ul următor, 16 -17 decembrie 2017 vor fi ultimele ateliere din acest an și vor avea ca temă În așteptarea lui Moș Crăciun. E timpul poveștilor și legendelor românești de iarnă . Vom citi povești și legende românești de iarnă, vom afla tradițiile de Crăciun și ne vom delecta făcând accesorii pentru Bradul de Crăciun. Lectură: Povești si legende de Crăciun, Păcălici și Moș Crăciun-Nicolae Labiș.
Atelierele Căsuța poveștilor de ieri și azi... organizate de Bucuria Lecturii și Muzeul Satului se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 6 – 9 ani, preţul este de 20 lei/copil/atelier (include materiale şi uneltele necesare) și vor avea loc în Casa Saschiz din incinta Muzeului; punctul de întâlnire – Poarta Transilvania, Satul Nou – intrarea din Parcul Herăstrău/Arcul de Triumf.
Lasă un răspuns