Creierul este un mușchi pe care dacă nu-l folosim, se atrofiază. În schimb, dacă îl antrenăm în fiecare zi, va fi într-o formă de invidiat. Atunci, el va funcționa la capacitate maximă, iar noi ne vom bucura de o viață mai bună, mai împlinită. Dar ce putem face noi pentru a ne antrena creierul? Sunt câteva exerciții la îndemâna oricui, iată câteva dintre ele:
Exerciții pentru memorie și creșterea capacității mentale
-
Asociază informația nouă cu o informație pe care o cunoști deja!
Memoria noastră funcționează cel mai bine prin asociere. Astfel că, atunci când vrei să memorezi o informație nouă, cel mai bine este să încerci s-o asociezi cu o informație pe care o cunoști deja. Orice concept nou învățat prin asociere va rămâne mai mult timp în memorie, spre deosebire de o ”toceală” care se va uita rapid. Pentru a-ți îmbunătăți memoria, trebuie doar să mărești numărul de asocieri mentale. De exemplu, atunci când încerci să memorezi un nume nou, încearcă să reții cât mai multe detalii despre persoana respectivă! Încearcă să asociezi înfățișarea persoanei cu ceva cunoscut, asociază numele ei cu locul întâlnirii voastre, etc. Câteva informații utile referitoare la exersarea memoriei, am găsit în Regulile de aur ale lui Napoleon Hill, ți-o recomand cu drag.
-
Fă ceva diferit în fiecare zi!
Ca să ne menținem mintea sănătoasă, trebuie să facem ceva nou în fiecare zi. Fie că este vorba să gustăm o altă mâncare decât cea obișnuită, să învățăm ceva nou sau doar să ne schimbăm locul obișnuit la masă. Orice lucru care sparge rutina și obișnuința ne face bine. Copiii care sunt obișnuiți să facă lucruri noi în fiecare zi, nu se vor bloca atunci când vor fi nevoiți să iasă din zona lor de confort. Dimpotrivă, ei se vor adapta mai bine situațiilor noi, vor fi mai capabili să găsească soluții și vor putea face față mai bine provocărilor vieții de adult.
-
Folosește-te de jocuri inteligente pentru stimularea creierului!
Puzzle-urile, jocurile inteligente, jocurile de cuvinte încrucișate stimulează creierul și ajută la dezvoltarea memoriei. Atunci când vreți să cumpărați copiilor voștri o nouă jucărie, îndreptați-vă atenția și spre astfel de jocuri.
-
Uită-te mai puțin la televizor și citește mai multe cărți!
S-a scris și s-a demonstrat științific de atâtea ori că statul cu orele în fața televizorului face mai mult rău decât bine. Așa că e bine de evitat cât mai mult posibil. Ca și alternativă, bineînțeles există cărțile. O persoană care citește în mod recurent pe tot parcursul vieții are mai puține șanse să dezvolte probleme de memorie sau semne de demență la bătrânețe. Fie că este vorba de beletristică, ficțiune sau științe, cărțile sunt un aliat bun pentru creierul tău. Ca să îmbini utilul cu plăcutul, îți recomandăm cartea Antrenament pentru creier care conține exerciții simple, dar ingenioase pentru creșterea capacității mentale.
-
Bea multă apă!
Când ne naștem, organismul nostru este format din 75% apă, creierul fiind unul din organele cu cea mai mare proporție de apă. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, cantitatea de apă din organism, inclusiv creier, scade, astfel că hidratarea trebuie să fie pe lista noastră de priorități dacă vrem să funcționăm în condiții optime. O persoană deshidratată va avea performanțe cognitive mai slabe și o stare emoțională mai proastă decât o persoană care a băut suficientă apă.
-
Interacțiunea socială ne antrenează creierul!
Studiile au arătat că oamenii în vârstă care au un nivel de integrare socială mai mare au o rată mai scăzută de declin a memoriei. De cealaltă parte, singurătatea și izolarea au efecte dăunătoare asupra creierului. Așadar, întâlnește-te cu prietenii, zâmbește-le necunoscuților, participă la evenimente sociale! Toate astea îți asigură o viață mai bună și mai fericită!
Exerciții de autocontrol și anti-stres
Dacă ești expus într-un mod continuu la situații stresante, creierul tău va avea puternic de suferit. Stresul cronic mărește nivelul de cortizol din organism, ceea ce duce la efecte extrem de dăunătoare. Cele mai cunoscute astfel de efecte sunt: micșorarea dimensiunii creierului, distrugerea conexiunilor neuronale și blocarea dezvoltării de celule noi din hipocampus. Toate acestea te vor face incapabil să înveți, să te concentrezi și poate duce la stări emoționale grave, precum depresia sau chiar Alzheimer. Putem preveni apariția unor astfel de situații dacă vom practica exercițiile de mai jos:
-
Joacă-te cu copiii!
Această activitate simplă face minuni atât pentru adulți, cât și pentru copii pentru că ne ajută să ne relaxăm. Nu doar scade nivelul cortizolului din organism, ci crește și nivelul de serotonină, substanța care ne influențează starea de spirit. Seara, când ajungem acasă obosiți de la serviciu, avem impresia că nu mai avem energia necesară și pentru joaca cu copiii. Însă, vei observa că, dimpotrivă, după 5-10 minute de joacă, te vei simți relaxat și energizat. Uită de orice timp de 5 minute și conectează-te total la lumea copilului tău! Spuneți glume împreună, jucați mimă sau orice alt joc care vă ajută să vă distrați împreună!
-
Fă-ți timp pentru grădinărit!
Nu se știe exact de ce această activitate este în mod special un element de detensionare a minții noastre. Dar este clar însă că grădinăritul ne face bine creierului. Cercetătorii consideră că o explicație valabilă este combinația între atingerea pământului, existența pro-bioticelor din sol, expunerea la lumina naturală și satisfacția de a vedea că lucrurile vii cresc și prosperă. Așa că, data viitoare când mergi la bunici, ajută-i să smulgă buruienile, să stropească florile sau să grebleze. Iar dacă nu ai această posibilitate, crează-ți propria grădinuță, sădind în ghivece diverse legume, ierburi sau flori .
-
Mișcă-ți corpul!
Exercițiile fizice în general sunt foarte bune pentru oxigenarea creierului și creează o stare de bine și o energie pozitivă. Cercetările științifice au demonstrat că mișcarea corpului afectează în mod direct chimia creierului. De aceea, atunci când suntem copleșiți de emoții negative, suntem tensionați, nervoși sau agitați, specialiștii în neurologie ne recomandă să ne mișcăm corpul. Așa vom reuși să ne detensionăm, să ne calmăm și să ne recăpătăm controlul. Poate suna ciudat, dar câteva sărituri sau o alergare bună ne va face să eliminăm emoțiile și gândurile negative și să ne restabilim controlul asupra propriului corp.
-
Inspiră-expiră!
Tehnica respirației profunde este și ea un bun exercițiu pentru creierul care are nevoie de redobândirea controlului. Psihologul american Daniel Siegel explică foarte frumos în Creierul copilului tău cum, atunci când emoțiile ne copleșesc, părțile inferioare ale creierului -în special amigdala-preiau controlul asupra creierului superior. În acel moment, nu mai suntem capabili să luăm o decizie rațională cu creierul superior. Suntem pur și simplu ”blocați” și pierdem controlul, reacționând prin crize, nervozitate, jigniri etc. Respirația profundă ajută la reconectarea creierului superior și la restabilirea controlului. Data viitoare când e pe cale să facă o criză, încercați să-l învățați această tehnică. Chiar funcționează, am testat-o și noi!
Spor la antrenamente!
Citește și: ”Programează”-ți creierul pentru o gândire pozitivă
[…] Dacă ți-au plăcut aceste cărți despre creier, îți recomandăm să citești și: 10 exerciții pentru un creier sănătos și o viață mai bună […]