• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar

Bucuria Lecturii

blog de lectură pentru copii și adolescenți

  • Home
  • Noutăți
    • Noutăți cărți
    • Concursuri
    • Interviuri
    • Povești copii
    • Altele
  • Recenzii
    • 0-6 ani
    • 7-9 ani
    • 10-12 ani
    • 13-15 ani
    • 16+ ani
  • Ce facem când nu citim
    • Activități, jocuri și jucării copii
    • Călătorii
  • Dezvoltare personală
    • Parenting
  • Despre noi
Sunteţi aici: Acasa / Recenzii / 16+ ani / 10 cărți despre familie de citit pe îndelete

10 cărți despre familie de citit pe îndelete

By Raluca Lasă un comentariu

De sărbători familiile se reunesc în jurul mesei. Pentru părinți e o bucurie enormă să-și vadă toți copiii, care acum au venit acasă cu propriile lor familii. Pentru copiii de odinioară, deveniți astăzi adulți în toată firea, acesta este un prilej perfect de a rememora evenimente din copilărie. În astfel de ocazii se poate vedea cât de importante sunt legăturile familiale, cum evoluează relațiile între frați de-a lungul anilor și cât de mult influențează evenimentele din copilărie felul în care îți construiești viața de adult.

Acum se reînvie vechi orgolii și se nasc mici antagonisme, iar reuniunile familiale pot fi oricum, dar niciodată plicticoase!!

Îmi place enorm să citesc cărți despre familie, romane în care apar povestite viețile mai multor generații ale aceleași familii. Îmi place să urmăresc evenimentele din copilăria personajelor ca apoi să le întâlnesc la maturitate și să le descopăr evoluția sau involuția. Și pentru că sărbătorile sunt despre familie și despre relațiile puternice de sânge, vă recomand să citiți în această perioadă o saga de familie. Noi venim cu propunerile, voi faceți alegerea!

cărți despre familie

Căutătorii de scoici, de Rosamunde Pilcher

Dacă vreți cărți despre familie, atunci trebuie să citiți romanele lui Rosamunde Pilcher!

La vârsta de șaizeci și patru de ani, Penelope Keeling, personajul central al cărții, are în urma ei o viață bogată și agitată. A avut o copilărie petrecută în lumea boemă din Londra și Cornwall alături de tatăl ei, pictorul prerafaelit Lawrence Stern. A fost nefericită în căsătoria pe care a avut-o în timpul războiului, dar a avut și o dragoste adevărată, curmată de moartea bărbatului iubit. Și-a crescut cei trei copii, pe care a învățat să îi accepte așa cum sunt. De acum, viața ei pare să fi intrat pe un făgaș mai liniștit, până când află că unul dintre lucrurile la care ea ține cel mai mult, tabloul Căutatorii de scoici, pictat de tatăl ei valorează o mică avere…

O carte extraordinară pe care o recomand din toată inima. Îmi place atât de mult stilul lui Rosamunde Pilcher, scrie atât de bine și reușește să sensibilizeze prin cuvinte simple. Excelent !

Septembrie, de Rosamunde Pilcher

Da, m-ați prins, m-am îndrăgostit de Pilcher. Dar ce să fac dacă povestește atât de frumos? Familia pe care o portretizează Pilcher nu este una perfectă, dar tocmai acest lucru o face atât de reală și de credibilă. Cu toate imperfecțiunile sale, familia lui Pilcher este una cu legături puternice între membrii ei, exact așa cum ar trebui să fie. Mie cărțile lui Pilcher mi-au creat o stare de spirit excelentă, așa că vă recomand să încercați să citiți și voi!

Odată cu venirea primăverii, când dealurile Scoției prind parcă viață, încep pregătirile pentru o petrecere care va avea loc în luna septembrie. Invitațiile îi cheamă acasă pe oamenii la care Violet Aird ține cel mai mult. Alexa, nepoata sensibilă și delicată, Edmund fiul care e pe cale să se despartă de soția sa, Pandora, frumoasa și strălucitoarea fiică rătăcitoare, plecată din acele locuri cu douăzeci de ani în urmă. Cu toții se vor întâlni în Scoția, în septembrie.

Un loc pe care nu-l vei uita niciodată. Scoția lui Rosamunde Pilcher…  câmpurile sunt verzi, florile îmbobocesc pline de gingășie, iar în lacurile limpezi se oglindește cerul senin. Minunat!

saga de familie

Taina pictorului, de Adele Geras

Leonora este fiica celebrului pictor Ethan Walsh și își serbează ziua de naștere. Împlinește venerabila vârstă de 75 de ani și toată familia se reunește la sfârșit de august pentru a o sărbători. Și cum nici o reuniune de familie nu poate fi lipsită de provocări, o dată cu pregătirile pentru petrecere au loc o serie de evenimente incitante. Secrete adânci ies la iveală și le va schimba viețile tuturor celor din familie.

O carte foarte drăguță, m-a ținut în suspans aproape de sfârșit, când am început să intuiesc secretul. Dar și așa, a fost interesant să citesc cartea până la final, parcă este un scenariu de film. Parcă vedeam aievea personajele și întâmplările pe măsură ce citeam. O poveste cursivă, care se citește ușor și te lasă cu un sentiment plăcut. O recomand cu căldură!

În culisele muzeului, de Kate Atkinson

Eroina romanului povestește, încă din momentul conceperii sale, cu un umor și o luciditate feroce, întreaga istorie a numeroasei și insolitei sale familii. Ritmul este alert, sfidând cronologia printr-un neîncetat și sclipitor du-te-vino intre prezent și trecut. Totul, într-o saga a unei familii care este urmărită pe parcursul a patru generații și ne aduce până în Anglia anilor ’90. O carte excelentă pentru care scriitoarea a primit în 1995 Premiul Whitbread și Premiul pentru cel mai bun roman al anului.

Din păcate cartea nu prea se mai găsește la magazinele online, ar trebui să încercați pe la anticariate.

Soare și nori în Mallorca, de Emma Straub

O vacanță de două săptămâni în însorita insula spaniolă Mallorca devine, pentru o familie americană, o oportunitate  de evadare și eliberare de tensiunile domestice acumulate. Însă nu este totul roz în familie, așa că această vacanță va fi și un prilej de răbufniri, de dezvăluire a unor secrete și răscolire a vechilor răni din trecut. Este povestea acelei laturi din noi înșine pe care o ascundem cu grijă, dar și a celei pe care o înfățișăm celorlalți, a lucrurilor care ne învrăjbesc, dar și a celor care, în ultimă instanță, ne țin împreună.

Secrete, gelozii, umilințe, veți găsi de toate în această poveste. Totul este pe muchie de cuțit, relațiile sunt supuse la test, iar încrederea este greu încercată. Ce ar putea merge prost în timpul unei vacanțe idilice de familie?

Comuniune, de Ann Patchett

Comuniune este o poveste lucidă și tandră ce urmărește de-a lungul deceniilor destinele a șase copii reuniți fără voie după divorțul părinților și reconfigurarea familiilor. Scris cu umor și compasiune, romanul vorbește despre profundele legături de iubire ș loialitate care ne țin împreună.

În clipa în care Bert o întâlnește pe Beverly la petrecerea de botez a fiicei acesteia din urmă, cei doi se simt atrași unul de celălalt cu o forță căreia nu i se pot împotrivi. Iubirea ce se naște între ei va duce la destrămarea căsniciilor acestora și întemeierea unei noi familii. Împreună au șase copii cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani. De-acum încolo, fetele lui Beverly și copiii lui Bert  vor pendula între două cămine. Patchett urmărește vreme de cincizeci de ani destinele celor șase copii ai celor două familii, interacțiunile dintre ei în momentele-cheie ale vieților lor și felul în care divorțul părinților și reconfigurarea familiilor le modelează parcursul și alegerile. O carte puternică pe care nu o poți lăsa din mână.

Dinți albi, de Zadie Smith

Aveți în fața voastră o carte care vă va rămâne în minte. Este amuzantă, plină de viață, scrisă cu un mare talent de povestitor. O carte care se citește ușor, dar nu e tocmai ușoară pentru că tratează și subiecte mai complicate de rasă, identitate, adaptarea imigranților, război și multe altele. O carte foarte frumoasă pe care o recomand cu drag!

Romanul este povestea a două familii londoneze, a lui Archie Jones și a prietenului său de-o viață – Samad Iqbal. Cei doi se cunosc din perioada celui de-al Doilea Război Mondial și au o viață banală. Archie este acum căsătorit cu o frumoasă jamaicană de două ori mai tânără decât el și au împreună o fetiță. Samad, musulman până în măduva oaselor, o primește de nevastă, prin tradiționala căsătorie aranjată de părinți, pe cusurgia Alsana. Băieții lor sunt cum nu se poate mai deosebiți. Unul pasionat fără speranță de marijuana, iar celălalt îndrăgostit pe viață de meandrele cunoașterii. Poveștile celor două familii se îmbină una cu alta și creează un păienjeniș de mici istorii captivante.

Din categoria ”oldies but goldies”, am ales doar trei romane despre care noi credem că sunt reprezentative:

La răsărit de Eden, de John Steinbeck

Una dintre capodoperele secolului XX, romanul, a cărui acțiune se întinde din timpul Războiului Civil american până la sfârșitul Primului Război Mondial, urmărește conflictele dintre două generații de frați, începând cu Adam și Charles Trask. Una din cele mai frumoase cărți despre familie pe care le-am citit, un roman despre viață și legături de sânge, o carte excelentă pe care nu trebuie s-o ratați!

Casa Buddenbrook, de Thomas Mann

Cartea prezintă decăderea unei familii de bogați negustori germani. Prezentând viața a patru generații, cartea este considerată a fi o portretizare a societății burgheze germane din secolul al XIX-lea. Casa Buddenbrook este o carte despre succes și eșec, măreție și declin, despre ce înseamnă viața de fapt.

Forsyte Saga, de John Galsworthy

Forsyte Saga descrie viața a trei generații dintr-o familie bogată de clasă mijlocie din Anglia la răscrucea dintre secole. Publicata integral în 1922 Forsyte Saga conține volumele „Proprietarul”  „Încătușati de Lege”, „De închiriat” , „Vara târzie a unui Forsyte” și „Deșteptare”. Pentru această lucrare, John Galsworthy a primit Premiul Nobel pentru Literatura în anul 1932.

Sunt multe cărți care tratează acest subiect. Dacă mai căutați și alte titluri, vă invităm să citiți articolul Cărți de citit în tandem -părinți și adolescenți și să ne spuneți și voi ce recomandări aveți pentru noi.

Lectură plăcută!

 

Distribuie

  • Twitter
  • Facebook
  • Google

Similare

Din categoria: 16+ ani Etichetate cu:Ann Patchett, cărți despre familie, Emma Straub, Rosamunde Pilcher

Reader Interactions

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Abonează-te prin email

Top articole

  • Olguța și un bunic de milioane, de Alex Moldovan
  • Top 10 cărți de aventuri pentru copii de 10-12 ani
  • Recomandări de lecturi de vacanță pentru copiii de 10-12 ani
  • Trandafirii din Mexic: o lecție de istorie și mai ales de viață
  • Istoria lui Răzvan, de Horia Corcheș
  • Tabăra, de Louis Sachar, o poveste originală care nu trebuie ratată
  • Top 10 cărți pentru adolescenți de citit în 2019
  • Misterul din Hanul Pungașilor, de Kate Milford
  • Mătușica îngrozitoare, o carte amuzantă pentru copiii de 9-12 ani
  • Confesiunile unui prieten imaginar, de Michelle Cuevas

Cărți pe subiecte

A

Adolescenți  Alimentație sănătoasă  Amuzante  Animale  Autobiografie/ Biografie  Autori români  Aventură și mister 

B  

Băieți   Bestseller   Bullying   Bunătate și generozitate 

C

Câini  Călătorii în timp   Clasa pregătitoare/clasa întâi  Curaj

D

Dark fantasy   Dependențe   Detectivi  Discriminare  Dinozauri   Dragoste

E

Emoții 

F

Fantasy   Fantome   Familie   Fete curajoase și deștepte  Ficțiune istorică   Fotbal   Frați/Surori  Frică  Furie 

G

Greșeli

H

Halloween Horror

I / Î

Idei preconcepute  Ilustrate   Imaginație  Invenții   Interzise sau controversate  Istorie Încredere

J

Jocuri pe calculator   Jurnale

L

Lecții de viață

M

Magie Mamă-fiică  Moarte

N

Natură  Noapte-bună  Non-ficțiune

O

Optimism  Orfani

P

Parenting Perfecțiune  Pisici  Poezii  Pozne și năzbâtii   Premiate  Prietenie   Prieten imaginar

R

Rasism  Război Romantice

S / Ș

Supraviețuire Suspans  Școală

T

Tați  Thriller  Timiditate  Toleranță Trenuri

V

Vampiri Vrăjitoare

Z

Zâne

 

    

Copyright © 2022 Bucuria Lecturii