Niciodată nu reușesc să citesc tot ce-mi propun pentru că sunt atât de multe cărți frumoase și atât de puțin timp… Așa că am început deja să-mi fac lista cu ce cărți vreau neapărat să citesc anul viitor. Vă dezvălui mai jos câteva din titlurile de cărți pentru adolescenți din lista mea, poate vă sunt de folos și vă inspiră și pe voi. Iar dacă mai vreți și alte cărți interesante pentru adolescenți, vă invit să citiți și acest articol.
Cele mai frumoase cărți adolescenți din 2019 pe care să nu le ratezi
Orașul fantomelor, de Victoria Schwab
În urma unei experiențe în preajma morții, Cassidy Blake capătă puterea paranormala de a da la o parte vălul care separă lumea celor vii de lumea morților și începe să vadă fantome. Părinții lui Cassidy sunt vânători de fantome, dar numai Cassidy le vede cu adevărat. Familia Blake pleacă în Scoția, la Edinburgh, pentru un show TV despre cele mai bântuite locuri. Acolo, printre morminte, castele și pasaje secrete, Cassidy ajută să treacă permanent „dincolo“ fantomele care se află între lumi. Dar nu toate fantomele sunt prietenoase, astfel că viața lui Cassidy este în pericol.
”O lectură care îți dă fiori pe șira spinării, care arată că umanitatea rămâne și după moarte”. – Booklist
”O carte atât pentru adolescenți cât și pentru adulți despre o lume fascinantă… personajele sunt complicate, cu profunzimi emoționale… o carte de citit noaptea”. – Kirkus Reviews
”Așa trebuie să fie o carte fantasy”. – Publishers Weekly starred review
Scandaloasa poveste a lui Frankie Landau-Banks, de E. Lockhart
Frankie Landau-Banks la 14 ani era „Iepuraşul” lui tata și era cam tocilară.
Frankie Landau-Banks la 15 ani se transformă într-o tipă trăsnet, cu limbă ascuţită, o dispoziţie arţăgoasă …şi un nou iubit. Nu mai e genul de fată care să accepte un „nu” ca răspuns, mai ales când „nu” înseamnă să nu fie primită în societatea secretă a iubitului ei, destinată exclusiv sexului masculin
Frankie Landau-Banks la 16 ani este o posibilă infractoare de geniu.
”Lockhart a depăşit genul chick-lit cu această analiză inteligentă a eternei dileme adolescentine: să te adaptezi şi să fii acceptat sau să ieşi în evidenţă, riscând să fii respins. Un amuzant manifest feminist care va încânta gaşca fetelor.”- Kirkus Reviews
”Odată cu Frankie Landau-Banks, E. Lockhart creează un personaj de neuitat. Adolescenţii vor fi încântaţi de comportamentul ei rebel şi de întrebările ei pătimaşe despre gen şi putere, indivizi şi instituţii şi cum să te îndrăgosteşti fără să te pierzi pe tine însuţi.”- Booklist
Cititoarea, de Traci Chee

Trilogia: Aventurile Acvilei și Jaguarului, de Isabel Allende
În Orașul Fiarelor, primul volum al trilogiei Alexander Cold, 15 ani, se alătură unei expediţii în Amazon, cu misiunea de a documenta existenţa Fiarelor, făpturi fabuloase pe care nimeni n-a reuşit să le vadă vreodată. În inima junglei, unde timpul curge altfel, tânărul îşi găseşte animalul totemic, jaguarul, o cunoaşte pe Nadia, fata de culoarea mierii, înzestrată cu agerimea acvilei, şi împreună descoperă deopotrivă secretele unei civilizaţii străvechi şi abisul inimii omeneşti.
În al doilea volum, Nadia şi Alexander pornesc într-o nouă călătorie magică, spre Regatul Dragonului de Aur,unde stă ascunsă o puternică statuetă-oracol. Dar Nadia dispare și Alex pleacă în căutarea ei, sfidând primejdiile şi provocând destinul la fiecare pas.
În Pădurea pigmeilor, Nadia şi Alexander se reîntâlnesc pentru o nouă aventură. În Kenya trăieşte un trib care şi-a pierdut regina. Pentru a o găsi, cei doi tineri invocă forţa animalelor lor totemice, acvila şi jaguarul, petrec o noapte stranie într-un cimitir aflat la graniţa dintre lumea de aici şi cea de dincolo şi descoperă că prietenia lor s-a transformat în ceva mai puternic.
Leac pentru o lume banală, de Christian McKay Heidicker
Jaxon are 16 ani și e internat într-un centru de reabilitare pentru tineri dependenți de jocurile video… exact la zece minute după ce a cunoscut o fată. O fată în carne și oase, care nu numai că a râs la glumele lui, dar a părut încântată să iasă cu el. Aşa că are patru zile la dispoziţie pentru a câştiga un milion de puncte care ar echivala cu biletul lui către libertate.
Dar dacă totul dă greș, Jaxon va trebui să-și deschidă sufletul în fața celorlalți adolescenți internați la centru, să suporte absența mamei sale și să admită că poate nu jocurile video sunt motivul pentru care nu reușește să comunice cu adevărat cu cineva.
“Un roman de un comic nebun, conectat la lumea de azi, despre suferința de a nu fi conectat… perfect pentru adolescenții pasionați de jocuri video și de romanele lui John Green și Jesse Andrews.” – School Library Journal
“ O călătorie amuzantă, pe alocuri frizând absurdul, prin fenomenul jocurilor video, alături de personaje trăsnite – dar la capătul ei se găsesc răspunsuri la cele mai importante întrebări din viață.” – Booklist
Unul dintre noi minte, de Karen McManus
Într-o după-amiază de luni, cinci elevi de la Liceul Bayview intră în camera de detenție. Bronwyn este tocilara care va merge la Yale și niciodată nu încalcă vreo regulă. Addy, prințesa, este frumoasa populară a liceului. Nate, delincventul, este eliberat condiționat după ce a fost prins vânzând droguri. Cooper, atletul, este starul echipei de baseball. Si Simon, proscrisul, este creatorul unei faimoase aplicații de mobil care lansează bârfele fierbinți ale liceului.
La finalul orei în care cei cinci trebuie să-și ispășească pedeapsa, Simon moare. Potrivit anchetei, decesul nu este un accident. Luni moare, iar marți apar dezvăluiri senzaționale despre cei patru colegi care i-au fost alături în clipa morții, ceea ce îi transformă rapid în suspecți. Dacă nu cumva criminalul este altcineva și se află în libertate…
Regele șerpilor, de Jeff Zentner
Într-unul din orașele acelea mici și aparent lipsite de viitor din sudul Americii, trei prieteni cu istorii și personalități foarte diferite încearcă să supraviețuiască ultimului an de liceu. Lydia, Travis și Dill au fiecare lupta proprie de dus, încercând să navigheze prin apele tulburi ale primei maturități, ca să scape fie de orașul natal, fie de trecut, fie de părinți indiferenți sau abuzivi. Se iubesc mai mult decât știu și atunci când unul dintre ei pățește ceva, ceilalți doi nu numai că găsesc curajul de a nu renunța în fața deziluziei, dar se ajută unul pe altul să redescopere importanța speranței și a încrederii în viitor.
„O poveste emoționantă despre dragoste, loialitate, credință ți despre cum poți străbate întunericul pentru a întâlni alți oameni.” – Publisher’s Weekly
„O poveste bogată… Eternele suișuri și coborâșuri ale prieteniei sunt jucate aici de trei personaje convingătoare.” – The Guardian
Un vultur în zăpadă, de Michael Morpugo
Un moment care ar fi putut salva lumea de la război. Un roman inspirat din povestea adevărată a unui bărbat care ar fi putut să împiedice izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial. Pentru acest roman, Michael Morpugo a câștigat pentru a patra oară în cariera sa Children’s Book Award.
Magia fetelor Belles, de Dhonielle Clayton
Camellia Beauregard este o fată Belle. În lumea opulentă din Orleans, fetele Belles sunt venerate pentru că ele controlează Frumusețea, iar Frumusețea este un bun mai de preț decât orice. În Orleans, oamenii se nasc gri, se nasc damnați și numai cu ajutorul unei fete Belle și al harului său pot să fie transformați și să capete splendoare.
Camellia vrea mai mult. Își dorește să fie cea mai importantă fată Belle din lume. Dar Camellia își dă seama repede că a fi favorita Reginei nu înseamnă tot ce a crezut ea înainte. În spatele strălucirii și luxului palatului se ascund secrete întunecate. Camellia află că existența sa e bazată pe o minciună. Atunci când regina îi cere Camelliei să își riște propria viață pentru a salva o prințesă bolnavă folosindu-și puterile în moduri nepermise, Camellia se confruntă cu o decizie imposibilă.
„O poveste amețitoare și atractivă despre ambiție, dorință și frumusețe neîmblânzită.” – Holly Black
„O lume luxuriantă și otrăvitoare, unde frumusețea înseamnă putere, iar întunericul pândește la fiecare colț.” -Kami Garcia
„Lasă-te învăluit și sedus în această lume sălbatică a modei, magiei și crimei.” –Daniel Jose Older
Graffiti Moon, de Cath Crowley
Lucy a terminat liceul și cel mai bun mod de a sărbători este să-l găsească pe Shadow, grafferul misterios care a împânzit orașul cu desenele lui. El se află pe undeva, dar nu se știe exact pe unde și împrăștie în liniștea nopții culori care închipuie păsări și cerul albastru. Lucy știe prea bine că s-ar putea îndrăgosti de un tip care desenează precum Shadow.
Dar ce spuneți de Haralamb, de Constantin Boraciu, o carte surprinzătoare de literatură pură și dura? Căutați cartea și vorbim după aceea,doar atât vreau sa va spun că e patra oară când o citesc și încă mai am de descoperit.